3 ok, hogy miért ne indulj útnak utasbiztosítás nélkül

Ma már sokak számára nem kérdés, hogy ha nyaralni indulunk, akkor indulás előtt mindenképpen gondoskodjunk utasbiztosításról. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hiszen sok esetben a bankkártyánkhoz is tartozik utasbiztosítás, illetve rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási kártyával. Mindkettő hasznos, azonban egyik sem elegendő a felhőtlen nyaraláshoz. Cikkünkben hoztunk három okot arra, hogy miért nem érdemes elfeledkezni az utasbiztosítás megkötéséről, illetve, hogy mit is fedez a legtöbb ilyen biztosítás.

Gondtalan pihenés helyett orvosi rendelő

Egy betegség vagy egy baleset sosem jön jókor, azonban a nyaralás a legrosszabb helyszín, ahol mégis mindez megtörténhet velünk vagy a családunk bármelyik tagjával. És nem feltétlenül azért, mert inkább a hasunkat süttetnénk a tengerparton – külföldön sokkal körülményesebb lehet egy kórházi ellátás, főleg, ha teljesen ismeretlenek vagyunk a területen, illetve megfelelő utasbiztosítás nélkül egyes országokban akár milliós tétel is lehet egy komolyabb kórházi ellátás díja.

Az utasbiztosítás az alábbiakat fedezheti:

  • baleset esetén a mentés költségeit,
  • kórházi díjakat (kórházi napidíj, vizitdíj), szükség esetén a magánkórházi ellátást,
  • minden szükséges gyógyszert, és gyógyászati segédeszközöket,
  • rokonok kiutaztatását, ha szükséges, és a hazaszállítást,
  • a tolmács díját,
  • baleseti halál, vagy rokkantság esetén pedig kártérítést biztosít.

Fontos tudni, hogy a biztosításokkal ellentétben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kizárólag az általános sürgősségi ellátásokra vagyunk jogosultak, és ebben az esetben is előfordulhat, hogy a kórházi díj 15-20%-át ki kell fizetnünk.

Elmarad a betervezett program

Bár bagatellnek tűnik azonban mégsem az, ha már súlyos pénzeket előre kifizettünk a sivatagi kirándulásra, vagy bármilyen más programra azonban mégsem tudunk elmenni rá. Ha gyerekkel utazunk, akkor számítanunk kell rá, hogy éppen akkor fáj a kicsi hasa, vagy lázasodik be, amikorra a tevegelést terveztük – persze mindez felnőttfejjel is előfordulhat. 

Azonban egy utasbiztosítás ilyen estekben is a segítségünkre lehet. Ugyan a betegséget nem szünteti meg, de az előre befizetett összeget visszakaphatjuk. Mindez akkor is érvényes, ha repülőjegyről, vagy fel nem használt utazási napokról van szó, például előbb haza kell jönnünk, de már kifizettük a szállást a fennmaradó időre is. De a fel nem használt síbérlet, vagy az autóbérlés díját is visszakaphatjuk.

Késik a gép, vagy eltéved a poggyász

Szomorú, amikor hiába várjuk a szalagon a saját csomagunkat, de az nem érkezik meg. Ilyen esetekre is jó megoldás olyan utasbiztosítást kötni mely a poggyászunkra is kiterjed. Igaz, helyben nem nagy segítség hiszen azonnal nem pótolja a dolgainkat, azonban később megtéríti az így felmerülő plusz költségeket. Egy amerikai napilap szerint 2015-ben 23 millió poggyász veszett el a világ repterein. A csomagok nagyobb része hosszabb-rövidebb idő után ugyan megkerül, de így is hihetetlenül nagy számmal állunk szemben.

Hasonlóan bosszantó, ha mi időben kint vagyunk a reptéren mégis órákat kell várnunk a beszállásig, netán szállás után is kell néznünk. Ilyenkor szintén mellettünk áll egy körültekintő utasbiztosítás, mely utólag térít minden többletköltséget, ami a repülő késéséből adódik. Azonban mindkét esetben vizsgáljuk meg a biztosítási szerződés részleteit, mert sok esetben szabnak meg a biztosítók maximum összeghatárt, illetve poggyászbiztosítás esetén előfordulhat, hogy egyes értékekre nem terjed ki a térítés.

Javasoljuk, hogy utazás előtt nézd meg az Axa-assistance kínálatát, szükség esetén pedig kérd a segítségünket.