Zalai ingatlanpiaci körkép

Újra lendületet kapott az ingatlanpiac, halljuk nap mint nap a hírekből, egyre több lakás cserél gazdát, és emelkedőben van a befektetési célú ingatlanvásárlás is. Vajon ez országos tendencia, vagy csak Budapestre jellemző a folyamat? És mi a helyzet Zala megyében?

Ingatlanpiaci fellendülés

Már 2014-ben érezhető volt, hogy a hosszú, 2009 óta tartó stagnálás után elindult egy kis fellendülés az ingatlanok piacán. A lendület kiindulópontja Budapest, idén tavasszal a fővárosban már jelentős forgalmat regisztráltak a családi házak és lakások adás-vételének területén. Ha a lendület okait vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a lakásvásárlások 3 okra vezethetők vissza. Ezek egyike, hogy a banki betéti kamatok a nullához közelítenek az utóbbi hónapokban, milliók is filléreket kamatoznak a banki betétekben, így nem véletlen, hogy azok, akiknek van befektetni való pénzük, megtakarításuk, más lehetőség után néznek. Az ingatlan ilyen szempontból egy jó befektetésnek minősül, főleg ha valaki akkor vesz lakást, amikor az árak alacsonyak, és azok emelkedésére lehet számítani. Így ingatlanban megmarad a pénz értéke, sőt albérletbe történő kiadás esetén, a havi hozamok is igen jelentősek lehetnek.
A másik oka az ingatlanpiac megmozdulásának a korábbi években, a válság okozta bizonytalanságok következtében elhalasztott családi lakásvásárlások realizálása. Sok magánszemély kivárt, hiszen a világban uralkodó bizonytalanságok miatt nem lehetett tudni, hogy mi várható, illetve a hitelfelvételi feltételek megszigorodtak, emiatt sem volt könnyű lakást, ingatlant vásárolni.
A harmadik ok, amiért fellendülőben van az ingatlanvásárlás, az a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek mellett elindult családi otthonteremtési kedvezmény, amely szintén sok családnak jelenthet segítséget otthonuk lecserélésében, megtalálásában.
Szakértők szerint a kezdeti intenzív fellendülés után most már lassul a lendület, ugyan a növekedés továbbra is tart, de üteme sokkal kisebb.

Országos és zalai helyzetkép

Az ingatlanpiac lendülete természetesen nem egyenletes eloszlású az ország egészében. Míg Budapesten és a nagyobb városokban érezteti a hatását, addig a kisebb településeken, falvakban aligha. Befektetési célból például csak ott vásárolnak ingatlant a befektetők, ahol az ingatlanok értéke nem csökken a jövőben, és ahol az ingatlan kiadására van kereslet (például egyetemvárosok).
Ha a Zala megyei ingatlanpiacot vizsgáljuk, akkor az látszik, hogy a fellendülés itt sem igazán érezteti a hatását, noha egy kis elmozdulásról beszámolhatunk. A reál négyzetméterárak a kereslet növekedésének hatására némi elmozdulást mutatnak pozitív irányban, de áttörő emelkedésről nem beszélhetünk. Az árak tekintetében is nagyon szóródnak az országos négyzetméterárak, némely helyen egy millió forintból egy teljes ingatlant lehet vásárolni, míg máshol ehhez közelít egy négyzetméter ára. Zala megyében szintén a nagyobb városok vannak jobb helyzetben, a zalaegerszegi eladó lakások sokkal gyorsabban cserélnek gazdát, mint vidéki társaik, melyek eladására sokszor éveket kell várni. A téglalakások a keresettebbek, mint a panelek, itt szinte meredeken emelkednek az árak, míg a panellakások árai stagnálni látszanak, derül ki az Ingatlannet.hu statisztikáiból. Családi házat átlagosan 166 ezer forintos négyzetméteráron lehet vásárolni Zala megyében, ami az országos adatokhoz viszonyítva némileg kevesebb (országos átlag 175 ezer forint).

Vélemény, hozzászólás?