WC tartály típusok: melyik a legjobb?

Amikor elkezdünk az ideális fürdőszoba kialakításán munkálkodni, érdemes tisztában lenni néhány dologgal, mielőtt végleges döntést hozunk. Befolyásoló tényező lehet például a WC csésze helyzete és típusa, a fürdő mérete, és így tovább. A dizájn mellett tehát számos fontos tudnivaló szükséges ahhoz, hogy hosszútávon is megérje nekünk a beruházás. Lássuk, melyek azok a szempontok, amelyeket mindenképp vegyünk figyelembe WC tartály vásárláskor.

A szennyvízcső elhelyezkedése

Annak függvényében, hogy a szennyvízcsövet hol alakították ki az épületben, kétféle választási lehetőség létezik. Ez a kérdéskör elsősorban a WC csésze típusát határozza meg, ennek alapján:

  • ha a szennyvízcső a falban függőlegesen fut, akkor hátsó kifolyású,
  • ha pedig a padlóban vízszintesen át vezet, akkor alsó kifolyású WC csésze a megfelelő.

A WC öblítésének módja

A WC öblítésének típusa szerint alapvetően két módot különböztetünk meg: a sík- vagy lapos-, illetve a mélyöblítéses WC-ket. A kettő közötti különbség, hogy a mélyöblítéses WC csészéből hiányzik a padka, és tölcsérszerűen van kialakítva.

A WC tartály elhelyezkedése és fajtája

A WC öblítésének fajtája és a szennyvízcső elhelyezkedésének módja azért lényeges WC tartály választás szempontjából, mert a csésze kialakítása nagyban befolyásolja a lehetőségeinket. Ezért először ezt a két szempontot vizsgáljuk meg, majd utána következhet a WC tartály kiválasztása. Így pontosabb képet kapunk arról, hogy végül mennyi hely áll majd rendelkezésünkre a fürdőszobában, vagy WC helyiségben a tartály számára.

A piacon szinte megszámlálhatatlan a kínálat a WC tartály típusok dizájnját illetően. Hogy milyen esztétikájú darabot viszünk haza, azt főleg az egyéni preferencia határozza meg. Ami sokkal fontosabb, hogy a WC tartály hova kerül beépítésre.

Az elhelyezés alapján megkülönböztetünk:

  • alsó elhelyezésű, falon kívüli
  • felső elhelyezésű, falon kívüli
  • és beépített (falba süllyesztett) WC tartályokat.

Az alsó elhelyezésű WC tartály közelebb esik a WC csészéhez, a víz egy vaskosabb csövön át jut el a tartályba. Telepítése nagyon könnyű, ezért ha esetleg meghibásodik, gyorsan és hatékonyan lecserélhető. Emellett rengeteg alkatrész kapható hozzá, amelyekhez probléma nélkül hozzájuthatunk. A tartály anyaga tekintetében a műanyag a (itt töröltem) legelterjedtebb megoldás.

A felső elhelyezésű WC tartály leggyakrabban régi meglévő tartályok cseréjénél kerül előtérbe. Olyan helyeken leginkább, ahol vagy nincs elég hely a WC csésze mögött a WC tartálynak, vagy nem akarnak bontani, átalakítással bajlódni, egyszerűen lecserélik a már meglévő fentre helyezett régi tartályt. A Dömötör tartály egy tipikus példa a fentre telepített öblítő tartályokra: működési elve roppant egyszerű, olcsó és könnyen beszerelhető.

A falba süllyesztett WC tartály a legmodernebb kialakítás, mivel egyáltalán nem is látható. Helytakarékos, és abszolút nincs hatással a megálmodott fürdőszoba stílus összképére. Vegyük figyelembe azonban, hogy ha elromlik – bár kialakítanak egy szerelőnyílást a karbantartási feladatoknak -, a javítása borsosabb összegbe fog kerülni.

Igyekezzünk a WC csészének és a tartálynak a dizájnját egymáshoz illeszteni, cserébe sokkal harmonikusabb, elegánsabb lesz az összkép. Azonban semmiképp ne válasszunk feltűnően olcsó kivitelt, mert utóbb csak többe fog kerülni, ha gyakran szerelni, netán cserélni kell. A Kazán WebShopon rengeteg kiváló ár-érték arányú WC tartály található, így először érdemes egy hasonlóan megbízható áruházban kezdeni a keresgélést. Miután minden fontos tényezőt átgondoltunk vásárlás előtt, sokkal könnyebb lesz dönteni az ideális WC tartály típusát illetően.