Turbózd fel kiskedvenced immunrendszerét az alábbi szuperélelmiszerek segítségével!

(X) Az évszakok és az időjárás változása hatással lehet szervezetünkre, valamint befolyásolhatja egészségi állapotunkat is. Mindez nem csak ránk, emberekre igaz, de kiskedvenceink éppúgy ki vannak téve az időjárás és a hőmérséklet változásainak. 

Ekkor nem elegendő azt szem előtt tartani, hogy mindig szárítsuk meg a bundájukat, mikor egy esős napot követően bejönnek a házba, hanem immunrendszerüket is érdemes felturbózni, hogy ellenálljanak a betegségeknek.

Az immunrendszer leginkább a megfelelő tápanyagok bevitelével és a vitamindús táplálkozással eszközölhető, így szeretnénk bemutatni neked néhány olyan “szuperélelmiszert”, ami garantálni fogja a szervezet sikeres felkészülését a hideg időszakra. 

Áfonya, mint a legszuperebb szuperélelmiszer!

Azokat az élelmiszereket nevezhetjük szuperélelmiszereknek, amelyek megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és amelyek fogyasztásával az ember és a kutya szervezete is sokkal ellenállóbb lesz a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Így abban az esetben, ha nagyobb figyelmet fordítasz ezen tápanyagok bevitelére, akkor megkímélheted kedvencedet a betegeskedéstől! 

Az első ilyen táplálék és sokak által kedvelt gyümölcs az áfonya, ami nem csak finom, de felettébb hasznos is. Az áfonya nem csak magas C- és E-vitamin tartalommal rendelkezik, de hozzájárul a hatékony sejtanyagcsere-folyamatokhoz. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti a szabadgyökök megkötését és ezzel a káros anyag szervezetben való eliminálását egyaránt. 

A C-vitamin továbbá elsődleges fontosságú olyan kutyák számára, akik valamilyen ízületi betegséggel küzdenek, hiszen szükség van az adott vitaminra a kollagén előállításához. Így az áfonya nem csak az immunrendszer erősítésében, hanem az ízületek védelmében is hatalmas szerepet játszik. Amennyiben szeretnél megfelelő recepteket találni, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin táplálási rovatát, és olvass többet!

Chia mag és fodros kel, a rostban gazdag élelmiszerek

Következő kifejezetten hasznos élelmiszer a chia mag, ami fehérjében és Omega-zsírsavakban gazdag mag. Így összességében kiváló hatással van az immunrendszerre és a kognitív folyamatokra egyaránt, ami hozzájárulhat a gördülékenyebb tanuláshoz is. A chia magot érdemes beáztatva fogyasztani, mivel a nedvszívó képessége kifejezetten nagy. Így nem csak fontos tápanyagokat juttathatsz a kutyus szervezetébe, de folyadékkal is kiszolgálhatod. 

Végül kiemelkedő rosttartalmának és A-, C-, valamint E-vitamin tartalmának köszönhetően a fodros kel végzett a dobogó harmadik fokán. Ez a zöld kel csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának kockázatát, valamint májtisztító és méregtelenítő hatással is bír, így hasznos lehet az őszi hónapokban is! Azonban egy újabb étrend alkalmazása előtt mindenképpen konzultálj állatorvosoddal!