Tényleg van összefüggés a kollagén és a cellulitisz között?

A narancsbőr a nők jelentős részét érintő probléma. Egyesek nem küzdenek ellene, hanem inkább elfogadják, mások pedig szinte minden létező tippet és trükköt bevetnek az undok kis gödröcskék ellen. Ők előszeretettel böngészik az internetet “cellulitisz-ellenes tippek” után kutatva – a gond csak az, hogy van itt egy óriási félreértés, ami sokak számára még ma sem teljesen egyértelmű. 

Tegyük tisztába a fogalmakat!

Ha valamennyire járatos vagy a szépségápolásban, akkor bizonyára te is rosszalló pillantásokkal jutalmazod azokat a “szakértői” cikkeket, ahol a cellulitisz eltüntetéséhez adnak tanácsokat, a cikk azonban a narancsbőrről szól. Nem érted, mi a gond ezzel? Akkor most jól figyelj: a szaknyelvben két nagyon hasonló kifejezés létezik, a CELLULIT és a CELLULITISZ. 

Az emberek egy része pedig automatikusan ez utóbbit használja a narancsbőr szinonimájaként, holott a cellulitisz valójában egy bakteriális eredetű, súlyos bőrbetegség. Többnyire műtéti heg, elfertőződött seb vagy rovarcsípés helyén alakul ki, és megtámadja a bőr alsóbb rétegeit. A kezelése orvosi felügyeletet és többnyire szigorú antibiotikumkúrát igényel. Úgyhogy nem, sajnos a cellulitiszen nem segít a kollagén, csak a gyógyszeres kezelés. 

A cellulit viszont valóban a narancsbőr hivatalos, orvosi neve, ezért te is eképpen hivatkozz rá. És persze ne hallgass az olyan “szakemberek” tanácsaira, akik még a helyes elnevezéssel sincsenek tisztában!

Tehát akkor helyesen: van összefüggés a kollagén és a cellulit között?

Nos, így már mindjárt más; rögtön értelmet nyer a kérdés, és egyetlen bőrgyógyász vagy kozmetikus sem fut ki a világból, ha felteszed neki. A narancsbőr kialakulásáért ugyanis együttesen okolható a helytelen életmód és a bőr kollagénszintjének csökkenése. Hiszen minél kevesebb a kollagén, annál kevésbé rugalmasak a kötőszövetek, és a bőr feszessége is csökken. Ennek következményeképp a felhalmozódott zsírsejtek könnyebben kitüremkednek, és megjelennek a jól ismert gödröcskék. 

A kollagén csökkenése egyébként természetes folyamat, mely az életkor előrehaladtával kivétel nélkül mindenkinél bekövetkezik, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne tenni ellene. A kollagént ugyanis külső forrásból is kiválóan lehet pótolni, például kollagéntartalmú étrend-kiegészítők segítségével. 

Hogyan szabaduljak meg a cellulittól?

A megfelelő kollagénbevitel mellett a kulcs az egészséges táplálkozás és a rendszeres sportolás lesz. Persze a folyamat némileg gyorsítható például a Yobogu anticellulit hatóanyagtartalmú zsírbontó testápolóival, de azt tudnod kell, hogy ez csupán kiegészíti, nem pedig helyettesíti az életmódváltást.

Vagyis kerülnöd kell az egészségtelen, “üres kalóriákkal” teli ételeket, kiegyensúlyozottan kell táplálkoznod, mellette pedig sportolni, hogy serkentsd a zsírégetést. A narancsbőr pedig szép lassan eltűnik majd.