Tanácsok a láncfűrész kiválasztásához

Favágás? Bokormetszés? Rönkfűrészelés? Tűzifa aprítása? Egy rosszul megválasztott láncfűrész nemcsak sok bosszúsággal jár, de a munkavégzés biztonságát sem garantálja. Szóval az új eszköz kiválasztásakor jó néhány szempontot érdemes figyelembe venni. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

A biztonsági szempontok mellett fontos a kényelem és a minőség. Láncfűrészt mindenképpen megbízható üzletből vagy webáruházból érdemes beszerezni és célszerű kifogástalan múlttal rendelkező márkák termékei közül választani. Következzenek a legfontosabb szempontok, melyeket minden vásárlás előtt alaposan érdemes végiggondolni.

Milyen munkákhoz kell a láncfűrész?

Elsősorban arról kell meggyőződni, hogy a láncfűrész teljesítménye elegendő-e a tervezett feladatok elvégzéséhez. Szintén a tervezett feladatokhoz kell kiválasztani a megfelelő vágóberendezést. Amennyiben még nem vásárolt láncfűrészt, első alkalommal mindenképpen érdemes szakkereskedő segítségét igénybe venni.

A biztonságra is ügyelni kell, sőt ez a legfontosabb szempont mind közül. Fontos, hogy a láncfűrész rendelkezzen ellenőrzött biztonsági funkciókkal, melyek csökkentik a sérülések veszélyét. Persze a biztonsági funkciók önmagukban nem elegendőek, ezért minden esetben viseljen megbízható védőfelszerelést a munkálatok során!

Az energiaforrás kiválasztása – benzin vagy akkumulátor

A hosszú órákon át tartó munkálatokhoz, nagyobb fák kivágásához érdemes a benzines változatot választani. A kerti munkához, a kisebb ágak vágásához tökéletes az akkumulátoros változat,, így kevésbé zajos és a rezgése is kisebb. Ráadásul az akkumulátorral működő láncfűrészek jóval kevesebb karbantartási munkát igényelnek, mint a benzines társaik.

Mindemellett fontos szempont a rezgésterhelés. Olyan láncfűrészt érdemes választani, mely csekély rezgésű. Ezáltal nemcsak a kényelmesebb használat garantálható, hanem a kézsérülések veszélye is csökkenthető. Amennyiben épp megbízható láncfűrészt keres, ismerkedjen meg a Husqvarna termékeivel!

Kibocsátási előírások, kényelem, karbantartás

Az említett szempontok mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a kiválasztott láncfűrész megfelel-e a szigorú kibocsátási előírásoknak. Mindemellett a kényelemről és az egyensúlyról sem szabad megfeledkezni. Ezt azt jelenti, hogy legyen a láncfűrész megfelelően kiegyensúlyozott, valamint könnyen megfogható és irányítható.

A későbbi karbantartási munkák megkönnyítése érdekében érdemes olyan láncfűrészt választani, melyben a lánc könnyen megfeszíthető, valamint az üzemanyag-szivattyú és a légszűrő könnyen hozzáférhető helyen van.