Rekord: Íme a világ leggyorsabb traktora

A traktorok átlagsebessége 30 km-nél kezdődik, és a legnagyobbak elérhetik az 50 km-t is. Ezek a több tonnás óriások a munkára lettek megtervezve, senki sem várja el tőlük a száguldást. Vagy mégis?

Ha végiglapozzuk a Guinness Rekordok Könyvét, akkor bizony egy traktor gyorsaságáról is találunk benne érdekességet. Sokáig a Lamborghini traktor szerepelt első helyen, amihez 140 km/órás sebességet produkált.

A rekordok azonban azért vannak, hogy megdöntsék őket! Mielőtt kihirdetnénk a nyertest, érdemes megjegyezni, hogy a sebességrekord 166 km/óra, ami nem került be a hivatalos listára, de a cél éppen ennek a számnak a megdöntése volt.

A biztos győztes

2019. november 17-én új gyors traktor került be a történelembe. A Fastrac Two névre keresztelt modell nem kevesebb, mint 217 km/órás átlagsebességet produkált, ami bizony autóban is szép eredmény lenne, viszont egy öt tonnás óriásról van szó.

A JCB által indított traktornak nagy esélyei voltak, mivel a legutóbbi rekordot is ők hozták, de úgy döntöttek, hogy most saját magukat is lazán megelőzik.

A traktor tuningolását a Forma 1-es csapat végezte, és szeretett volna még jobb eredményeket elérni. A feladat nem volt egyszerű, mivel át kellett alakítani a traktor kinézetét, hogy a külseje még áramvonalasabb legyen, és a jármű önsúlyát is csökkenteni kellett.

A kísérletről

A kísérlet New Yorkban került sorra az Elvington reptéren. A vezetőfülkében Guy Martin ült, aki az előző rekordért is felelős, és aki nem mellesleg ismert motorversenyző.

A szabályok nem változtak, két kört kellett teljesíteniük a traktornak, ráadásul a Guinness Rekordok Könyvének hitelesítő bizottsága is jelen volt, akik igazolták a sebességet.

A JCB Fastrac Two nevű traktor csúcssebessége 247,5 km/óra volt, miközben a fékezést egy beépített fékezőernyő segítette.

Biztosak lehetünk benne, hogy nem volt könnyű az öt tonnás testet biztonságosan eljuttatni ezekbe a magasságokba, azonban a csapat joggal lehet büszke magára, hiszen nemcsak érintették az új rekordot, hanem bőven túl is szárnyalták.