Praktikus tippek a tetőtér belülről történő szigeteléséhez

A tetőtér szigetelésének a szükségességével sokan csak akkor szembesülnek először, amikor a fűtési szezonban kézhez kapott számla láttán majdhogynem leesik az álluk. Pontosan ennek az elkerülése végett szeretnénk rávilágítani a tetőtéri szigetelésének fontosságára.

Ezenfelül pedig bele is megyünk mélyebben a témába, és megmutatunk néhány praktikus tippet, amelyekre kiemelten érdemes odafigyelni a tetőtéri szigetelésének kialakításakor.

Házvásárlásnál kulcskérdés lehet a tetőtér szigetelésének az állapota

Fontos tudni, hogy a tetőtér számít egy épület második legkomolyabb hőveszteséget okozó tényezőjének. Olyannyira, hogy a fűtési szezonban az elvesztett hő mintegy 20-25%-a távozhat nemkívánatos módon a tetőtéren keresztül.

Házvásárlásnál ez a kérdés rendszerint fel sem merül, és csak az első fűtésszámla kézhezvételét követően jön a negatív meglepetés. Ennek fényében kulcsfontosságú lehet, hogy a tetőtér hőszigetelését vagy a nulláról oldjuk meg, vagy pedig javítsuk fel a kívánt szintre. Ezzel nem kis javulást érhetünk el az épület hőmegtartó képességével kapcsolatban.

A szigetelés kialakítása előtt nem árt tisztázni, hogy pontosan mi lesz a tetőtér funkciója

Magyarul el kell dönteni, hogy egyszerű padlástérként vagy lakhatásra is használatos helyiségként funkcionáljon-e a tetőtér. Ezt azért kell még időben tisztázni, mert a kétféle használati mód más és más eljárást igényel a szigetelés kialakításánál.

Hogyha a szimpla padlástér mellett döntünk, akkor is kétféle lehetőség adott. A terhelni kívánt padlástér esetében a terhelhető, speciális lépésálló hőszigetelés alkalmazása a javasolt. Hogyha várhatóan nem lesz terhelve a padlástér, tetőtér beépítéséhez használatos kőzetgyapot vagy üveggyapot is tökéletesen megteszi.

Lakott tetőtér esetében már egy kicsit komplexebb eljárás javasolt annak érdekében, hogy a hőmegtartás képessége minél kedvezőbb legyen.

Praktikus tippek a tetőtér belülről történő szigeteléséhez

Lakott tetőtér esetében fontos lesz hagyni egy úgynevezett légrést a tetőfedés alatt annak érdekében, hogy a tető szellőzése kellőképpen megoldott legyen. Hogyha ezt sikerül kialakítani, magát a hőszigetelést a páraáteresztő fólia alatt, egész pontosan a szarufák között célszerű kialakítani.

Ami a vastagságot illeti, alsó hangon is 15 centiméter kőzetgyapot-szigetelés kialakítása a javasolt. Hogyha ezt sikerül megvalósítani, azzal komoly lépést tehetünk a tetőtér hőszigetelésének az optimalizálását célozva.

Ezenfelül nem árt rozsdamentes kötöződrótot alkalmazni annak érdekében, hogy a fém időközben bekövetkező korrózióját sikerüljön elkerülni. Ennek ugyebár hosszabb távon jelentkezik majd a haszna, de a saját dolgunkat könnyíthetjük meg ezzel a praktikus lépéssel.