Öntapadó etikett címke és a ragasztó, ami mögötte van!

Elgondolkozott már azon, hogy mitől ragadnak az autók lökhárítóira és szélvédőire ragaszott humoros matricák a téli időszakban még a hidegnek és jégoldóknak is ellenállva, ha a jól ismert sárga Post-it címkéket könnyedén el lehet távolítani és akár újra fel is lehet használni őket? A válasz természetesen a ragasztó összetételében keresendő.

A különböző típusú etikett címkék és alkalmazási módjuk sokasága között könnyű elveszni, de a közel 20 éves tapasztalattal rendelkező Webmaxx Stúdió Kft. szakértői kollégáinak tanácsait megfogadva egyáltalán nem megoldhatatlan feladat! A vállalat tekercses öntapadó etikett címke kínálata Magyarországon egyedülálló, így egésze biztos, hogy rövid határidővel mindenre tud megoldást biztosítani.

Milyen felületre és alapanyagra kerül a címke?

A különböző alapanyagok eltérő ragasztóanyagokat kívánnak. Más ragasztóra van szükség, ha üvegre vagy műanyagra kell tapadnia az etikettnek, akkor is egy másikra, ha textilre vagy karton dobozra, és megint egy másik fajta válik indokolttá, ha fémre kell ragadnia. Az adott anyagok keménysége és porózussága is meghatározó tényezők, ahogy a felületek minősége és általános sajátosságai is perdöntőek lehetnek. Nem mindegy, hogy sima vagy érdes, lapos vagy ívelt, valamint az sem elhanyagolható, hogy száraz vagy nyirkos a felszín, ahova a címke kerül!

Milyen típusú a kiválasztott címke?

Az öntapadó etikett anyaga legalább olyan fontos kérdés, mint a felhasználási körülmény vagy épp a anyag amire applikálják. Az adott címke funkciója is hangsúlyos szempont: végérvényesen felragasztaná, esetleg csak időszakosan kell információt nyújtania és a visszaszedhetőség is kulcsfontosságú (pl. ajándéktárgyak címkézése).

Milyen körülményekkel kell dacolniuk az etiketteknek?

Az öntapadó címke felhasználási területe is nagyban meghatározza, hogy mennyire különleges ragasztóanyagokat kell alkalmazni. Ha csak beltéren kell tapadnia, akkor egy általános ragasztószer is könnyen megoldja a feladatot, de kültéren már elengedhetetlenné válhat a speciális komponensek használata. A szélsőséges időjárás, az esetleges szennyeződések vagy a vegyi anyagokkal való érintkezés mind olyan faktor, amivel érdemes előre tervezni!

Ismerje meg a ragasztók három különböző csoportját!

Az öntapadó címkék nyomásérzékeny ragasztóanyagait három kategóriába szokás bontani, kémiai összetételük alapján. Etikettjeink tapadását akril, gumi vagy szilikon bázisú folyékony ragasztók biztosítják, melyeknek mind megvannak az előnyeik és hátrányaik. A gumi bázisú ragasztóanyagok gazdaságosak és nagy tapadóerővel rendelkeznek, de nem különösebben bírják a viszontagságokat, így csak korlátozottan alkalmazhatóak, az akril ragasztók a hosszabbtávú igénybevételt és az UV-sugárzást is elviselik, a szilikon alapú ragasztóanyagoknak pedig akár az extrém hőmérsékletek és bizonyos oldószerek sem árthatnak!

Konklúzió!

Ne feledje, a fentebb említett szempontok mind egyaránt fontosok, de ez még nem minden! Ha már sikeresen kiválasztotta a megfelelő alapanyagú és ragasztójú címkét, szükséges még egy kiváló minőségű Tezeko festékszalag, amivel kombinálva egészen biztos kiváló címkézés érhető el!

Ha esetleg nehézségeket okozna a megfelelő címke, ragasztó és festékszalag kiválasztása, keressen minket bátran! Szakértő kollégáink iránymutatásával bármilyen feladatra találhat kifogástalanul működő megoldást!