Mit kell tudnia annak a terepguminak, amivel nehéz terepen is boldogulhatunk?

Mikor lehet indokolt a szó legszorosabb értelmében vett terepgumik alkalmazása? Milyen előnyökkel és hozzáadott értékkel jár a terepgumik alkalmazása? Kiknek javasolt leginkább ilyen típusú gumik beszerzésében gondolkodni?

A cikkben ezeket a kérdéseket vesszük végig egyenként. Nem titkolt szándékunk ezzel hathatós segítséget biztosítani a terepgumik beszerzéséhez, a zökkenőmentes használatukkal egyetemben.

A terepgumik és a hagyományos értelemben vett abroncsok közötti markáns eltérés

A látványos különbség az esetek döntő többségében már szabad szemmel is látható. Egy terepgumin ugyanis sokkal markánsabb és erőteljesebb a mintázat. Mélyebbek a barázdák és a bemélyedések, mint azt megszokhattuk a normál abroncsok kapcsán.

A másik jelentős különbség pedig az összetétel. Nyilván ez kevésbé látványos, és nem is tűnik fel szabad szemmel. Ugyanakkor a jelentőségét egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ennek a sajátosságnak lesz ugyanis köszönhető, hogy a jól megválasztott terepgumival bizony egész bátran tudunk nekiindulni az extrém terepnek is.

Mikor lesz egyértelműen indokolt a terepgumik használata?

Fontos azt leszögezni, hogy ezek az abroncsok bizony terepviszonyok között teljesítenek jól igazán. Ehhez pedig fontos hozzátenni, hogy terepen kívül túl sokat nem is javasolt a használatuk közúti viszonyok között.

Vagyis ne a terepgumikkal akarjunk autózni mondjuk autópályán, városban vagy több száz kilométer betonúton. Ha viszont az erdei utaknak vagy a csapadék áztatta földutaknak biztos kézzel akarunk nekiindulni, akkor igencsak jó szolgálatot tehetnek ezek az abroncsok.

Már csak az lesz a legfontosabb kérdés, hogy éppenséggel melyik éghajlatnak megfelelő abroncs van fent az autón. Teljesen más összetétel kellhet ugyanis a téli havas és fagyos viszonyok között, mint mondjuk tavasszal és nyáron, amikor a sár és a dagonya lesz a nagy ellenfél.

Kiknek célszerű leginkább a terepgumik beszerzésében és használatában gondolkodni?

Az erdészetben, valamint a mezőgazdaságban dolgozó szakemberek mindenképp célcsoportnak számítanak. Nekik ugyanis olyankor is boldogulni kell a nehezebb körülmények között, amikor az időjárás nem éppen a legszebb arcát mutatja.

Hasonló megfontolásból tesz igencsak hasznos szolgálatot a tudatosan megválasztott terepgumi akkor is, amikor vadászatról vagy nehezebb terepviszonyok között kivitelezett horgászatról van szó. A terepgumi náluk is segítheti a nemkívánatos elakadások elkerülését.

No és persze minden más esetben indokolt lehet a terepgumik felszerelése, amikor viszonylag gyakran és nagy eséllyel kell szembenézni a szokásosnál nehezebb és komplikáltabb útviszonyokkal. Egy minőségi és strapabíró terepgumi elképesztően hasznos segítség lehet.