Minden, ami rögzítés

Aki már valaha barkácsolt, az bizonyára tudja, hogy mennyire fontos a megfelelő rögzítés. A rögzítéshez számos eszköz használható, például szegek, csavarok, horgok, kampók, kötelek, stb. Nem mindegy tehát, hogy mit használunk, a használandó eszköz természetét több tényező is befolyásolja.

Legfontosabb kérdések

Számba kell venni, hogy mit és hova akarunk rögzíteni, milyen anyagokkal akarunk dolgozni, ugyanis vannak olyan anyagok, amelyek kizárnak bizonyos rögzítőeszközöket.

Ha a rögzítendő munkadarab vagy a rögzítés felülete fém, akkor teljesen egyértelmű, hogy szeget nem fogunk tudni használni, ugyanis nehéz lenne kalapáccsal átütni azt egy fémfelületen. A szeget fába, falba és egyéb anyagokba könnyen bele lehet ütni, azonban nem árt körültekintően eljárni. Fal esetében nem biztos, hogy célszerű szeget használni, mert hiába megy bele a téglafalba, nem biztos, hogy az eredménnyel elégedettek leszünk. A művelet során a tégla törhet, repedezhet, a vakolat és a festék is rongálódhat.

Ha a falra szeretnénk valamit rögzíteni, érdemes lehet inkább a csavar és tipli kombinációt választani, amivel el lehet kerülni a kellemetlen következményeket.

Tipli és csavar

A tiplivel és csavarral történő rögzítés nagyon egyszerű folyamat, igaz, nem mindig megy gyorsan. A lényege, hogy először fúróval vájatot kell készíteni a falba, ezt követően a tiplit be kell helyezni a lyukba. Ha mindezzel megvagyunk, akkor a rögzítendő anyagot a vájat elé helyezzük és fúróval keresztülfúrjuk.

Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a fúrás pontosan a tiplinél legyen, a csavar a rögzítendő anyag átfúrása után pontosan a tiplibe érkezzen, csak így működhet a rögzítés. Célszerű ezt a megoldást választani akkor, ha léccel ellátott faliszőnyeget, falvédőt vagy valamilyen szekrényt szeretnénk rögzíteni.

Amennyiben te is hasonló munkálatok előtt állsz, érdemes körülnézned a Legjobb Munkaruha Webshop rögzítéstechnikai eszközök kínálatában.

Horgok, kampók, függő rögzítők

Gyakran a rendelkezésre álló polcok és tárolóhelyek nem elegendőek. Ez leginkább műhelyekben és raktárakban szokott előfordulni. Ha a falnál nincs több hely szekrény vagy polc elhelyezésére, akkor nincs más hátra, kreatívnak kell lenni, azt a felületet kell használni, ami még szabad, ami a legtöbb esetben a plafon. Ha ilyen megoldásban gondolkozunk, akkor olyan rögzítőelemek jöhetnek szóba, mint a horgok, kampók, kötelek, láncok, függesztőszalagok.

A legfontosabb kérdés, hogy mit és hogyan szeretnénk rögzíteni, illetve tárolni. Ha például akasztóval rendelkező dolog tárolására lenne szükség, mint mondjuk egy horgászbottartó, akkor jó megoldást jelenthet egy plafonba rögzített horog vagy kampó. Azonban ha polcra lenne szükség, akkor már bonyolultabb a helyzet, de plafonról lógó polcot is ki lehet alakítani szalagok vagy láncok segítségével.

Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a plafonra rögzített dolgok ne okozzanak balesetet.