Miért jobb a dinamikus árnyékolástechnika, mint a fix árnyékolók?

Az árnyékolás főként nyáron elengedhetetlen, de ez persze nem jelenti azt, hogy más hónapokban ne jönne szintén jól. Ugyanis az árnyékolók nem csupán a magas UV-sugárzás ellen adnak hathatós védelmet, hanem az eső és télen a hó ellen egyaránt jó szolgálatot tesznek. Azonban mielőtt beruháznánk bármilyen árnyékolóra, érdemes tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán milyen árnyékolók érhetőek el a piacon, illetve melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak.

Fix árnyékolók

A fix árnyékolóknak lényegében kevés előnyük van, ami a nagy stabilitásban és a csapadékkal szembeni védelemben ki is merül. Azonban minden más tulajdonságuk főnként hátrányként értelmezhető.

Az egyik legnagyobb hátránya, hogy ahova felépítésre kerül a fix árnyékoló, oda már garantáltan nem fog besütni a nap, így alatta megszűnik a napfürdőzés lehetősége.

Szintén hátrány, hogy a fény sem fog áthatolni rajta, ami főként a késő délutáni vagy kora esti órákban kellemetlen, hiszen ekkor már szükséges valamiféle világítást kapcsolni, ami sok kertben tartózkodás esetén jelentősen megdobhatja a villanyszámla végösszegét.

Harmadrészt nem a legkönnyebben telepíthető árnyékolók közé tartozik a fix árnyékoló, hiszen a legtöbb esetben bontási munkálatokkal, ezáltal pedig törmelékkel jár a telepítés, nem beszélve arról, hogy ennek költségei szintén magasra rúghatnak.

Napvitorla és napernyő

A napvitorla és a napernyő már egy fokkal dinamikusabb, mint a fix árnyékoló, és ezek meglepően sok előnnyel kecsegtetnek. Az egyik, hogy lényegében oda tesszük őket, ahová csak szeretnénk, így szinte bárhol kaphatunk árnyékot. Bár elméletileg a napernyő és a napvitorla is viszonylag kis területet képes beárnyékolni, de több napvitorla egymás mellé helyezése esetén akár az egész kert árnyékolható, és a napernyőkből sem csak kis méretű darabok kaphatóak.

Hátrányuk viszont, hogy bár némileg ellenállnak az időjárásnak, de nem vezetik jól a vizet, és a viharos széllökéseket sem szeretik.

Dinamikus árnyékolás pergolával

A dinamikus árnyékolástechnika egyik legkiemelkedőbb darabja a pergola. Ez a típusú árnyékolás rendelkezik a fix árnyékolás előnyeivel, de annak minden hátránya nélkül.

Vagyis egy modern és minőségi pergola nem csupán stabil, és óv a csapadék ellen, hanem a telepítése könnyű és ár-érték arányban kitűnő, nem beszélve arról, hogy a dinamikus voltának hála az árnyékolás mértéke egyetlen gombnyomással mindig a pillanatnyi igényekhez szabható.

Ez a fényszabályozás a 150 fokban elforgatható extrudált alumínium lamelláknak köszönhető, de textilárnyékolók felszerelésével oldalsó árnyékolás szintén kivitelezhető.

Ha te is szeretnél szert tenni egy ilyen modern pergolára, esetleg napernyőre vagy napvitorlára van szükséged, keresd fel a SpaTrend oldalát, és válaszd ki a számodra leginkább megfelelő magas minőségű darabot!