Len- és pamutvászon – ezt kell tudni róluk

A vászon anyagok nagyon népszerűek, aminek az a fő oka, hogy sokoldalúan használhatók fel. De egy vászon is többféle lehet – a két leggyakrabban vásárolt típus a len-, illetve a pamutvászon. Mindkettőből nagyon sok, különböző holmi készülhet az ágyneműtől kezdve a ruhán át.

Mind a minőségi len, mind pedig a pamut könnyű, jól szellőző anyag. A pamut azonban egy kicsit merevebb, a vékony lenből készült holmik szellősebbek tudnak lenni. Egyebekben egészen hasonló a felhasználási területük, mindkettőből készülhet ruha, ágynemű, dekoráció, babáknak való termékek stb.

Többen ismerik a pamutot

A népszerű pamutvászon ismertebb, gyakrabban vásárolják, és általában szélesebb a szín- és mintakínálata. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lenvászon nem lehet változatos, ez is nagyon sok árnyalatban érhető el, és persze mintás darabok is akadnak.  

Mindkét anyag nagyon strapabíró és erős, habár ez persze függ a minőségtől is. Természetes alapanyagúak, aminek köszönhetően nyugodtan használhatók pici babák holmijának varrásához is, valamint környezetbarátak, könnyen lebomlanak.

Ezek az anyagok nem rugalmasak – de persze néha nem is kell, hogy azok legyenek. Nagyon könnyen gyűrődnek, ami okozhat némi bosszúságot, ezeket ugyanis muszáj vasalni. Ugyanakkor nem kényesek, nem kell attól félned, hogy vasalás közben megégeted. Szárítógépbe is bátran betehetők, valamint nyugodtan moshatod magas hőfokon.

Muszáj beavatni, ha nem akarsz kellemetlen meglepetést

Arra viszont mindenképp ügyelj, hogy semmiképp ne varrj semmit se len, se pamutvászonból, amíg be nem avattad az anyagot, mert nagyon kellemetlen meglepetések érhetnek! Mindkét típus hajlamos ugyanis összemenni az első mosásnál, és igen jelentős lehet a méretkülönbség, akár 10% is! Nyilván ez nagyon kellemetlen, ha a kész ruhán, ágyneműn jelentkezik. Ezt a helyzetet elkerülheted az előzetes avatással – ezután már nem fog jobban összemenni az anyag.