Lakástextíliák a lakberendezésben

A lakberendezésben fontos szerepük van a lakástextíliáknak. Nem csak dekorációs célokra használhatók, egyéb funkciókat is elláthatnak, mint például térelválasztás, hő és hangszigetelés, basszus csapda, sötétítés..stb. A lakástextíliák anyaga, színe és mintája meghatározza a lakás hangulatát.

A lakberendezésben fontos szerepük van a lakástextíliáknak. Nem csak dekorációs célokra használhatók, egyéb funkciókat is elláthatnak, mint például térelválasztás, hő és hangszigetelés, basszus csapda, sötétítés..stb. A lakástextíliák anyaga, színe és mintája meghatározza a lakás hangulatát.


Függönyt fel!


A leggyakrabban használt lakástextíliák a függönyök. Rengeteg féle anyagú és funkciójú függöny kapható. Attól függően, hogy mire és hogyan szeretnénk alkalmazni, vannak dekoratív, légies és áttetsző, vagy vastag, sötétítő vagy speciális szövésű hő illetve hangszigetelő függönyök. Végtelen szín és minta lehetőség áll rendelkezésre, bármilyen stílusú belső térhez találhatunk odaillő függönyt. Drapériákkal, szegélydíszekkel, rojtokkal is kiegészíthetjük a függönyöket. Bizonyos mintákkal, színekkel optikailag nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük a teret, vagy akár világosabb vagy sötétebb hangulatot teremthetünk. Fontos, hogy a függönyök harmonizáljanak a bútorokkal és a többi lakástextíliával. A függönyök méretét az ablakok méretéhez igazítsuk. Nagyobb helyiségben, széles, nagy ablakok elé földig érő függönyöket javaslunk, kisebb szobákhoz, ahol az ablakok keskenyebbek és kisebbek, inkább a párkányig vagy fűtőtestig érő darabok ajánlottak. A függönyök ráncolása az egyedi ízléstől függ, többféle rögzítési mód létezik. A vastagabb, sűrű szövésű függönyök kizárják a fényt, így sötétítőként kiválóan alkalmasak akár moziszobákban is. A kifejezetten akusztikai célokra kifejlesztett hanggátló függönyök a kellemetlen külső zajokat tompítják, segítségükkel nyugodtabb, csendesebb légkört alakíthatunk ki, és még a házimozik akusztikáját is javítják. Irodákban zajcsökkentő és térelválasztó szerepet is betölthetnek.
Díszpárnákkal az otthonos hangulatért
A díszpárnák esztétikusak, otthoni hangulatot teremtenek, és még kényelmesek is. Különböző méretekből, színből és mintából választhatunk. A fotelek, ágyak és ülőgarnitúrák szép kiegészítői lehetnek. A szobák stílusához illő párnákkal harmonikus környezetet hozhatunk létre. A színek és minták gondos megválasztásával élénkíthetjük, feldobhatjuk a helyiségek hangulatát.


Ágyazzunk be!


A változatos anyagú és mintájú ágytakarók amellett, hogy védik az ágyat és az ágyneműt a portól és a szennyeződésektől, kellemes és rendezett érzetet keltenek.
Beterítve!
Az asztalterítők az asztalok felületét védik a karcolásoktól és a kosztól. Vannak kisebb méretű, kifejezetten dekorációs elemként használt terítők, és ez esetben már nem csak a nagymamáink által horgolt csipketerítőkre kell gondolni. Nagyon sok variációból válogathatunk. Alkalmi és hétköznapi használatra lehet más-más terítővel ékesíteni az asztalokat.


Csavard „ki” a szőnyeget!


Jelentősen befolyásolják a szőnyegek a lakások hangulatát. A kemény, rideg járólapokkal, parkettával borított padlófelületekre fektetett szőnyegek melegebbé varázsolják a szobák légkörét. Számtalan fajta szőnyeget gyártanak, funkciótól függően vásárolhatunk vékonyabb rongyszőnyegeket, az egész felületet beborító padlószőnyegeket, vagy süppedős, puha és vastag szőnyegeket. A szín és minta , valamint anyagválaszték a szőnyegek esetében is rendkívül széles. Szőnyegvásárlás során is vegyük figyelembe otthonuk és a berendezések stílusát, és ahhoz illő szőnyegeket válasszunk. A legdrágábbak a kézzel szőtt perzsa szőnyegek, de ezeket nem mindenki engedheti meg magának. A vastag szövésű, akusztikai szempontok alapján készült szőnyegek hatékonyan csillapítják a lépés és a léghangokat. A megfelelő szín, illetve minta megválasztásával barátságosabbá formálhatjuk a helyiségeket, ráadásul sokkal kellemesebb puha,meleg szőnyegeken lépkedni, vagy üldögélni, mint a kemény padlófelületeken! Bizonyos helyiségeknél szempont lehet a könnyű tisztíthatóság is. (szállodák, éttermek, ebédlők..stb.)


Kárpitos bútorok


Otthonunk berendezése komoly feladat, hiszen a bútorok és kiegészítők akár évekre meghatározzák a lakás hangulatát, stílusát. Kárpitos bútorok választásánál jól fontoljuk meg, hogy milyen színű és mintájú elemek illenek egymáshoz és természetesen a már meglévő színekhez, stílushoz. Az egyszínű kárpittal borított bútorokkal nem hibázhatunk nagyot, de a mintákkal bánjunk óvatosan! Inkább a kisebb kiegészítőket variáljuk, mert nem túl pénztárca kímélő megoldás, az, ha évente lecseréljük az ülőgarnitúránkat és a foteleket.

Láthatjuk, hogy otthonuk szinte minden helyiségét feldobhatjuk jól megválasztott és dekoratív lakástextíliákkal. Legyen szó akár klasszikus vagy elegáns, modern és minimalista, retro vagy vidéki stílusú szobákról, a hozzájuk illő textíliák segítségével harmónia és kiegyensúlyozott, kellemes környezet teremthető.