Kerttervezés és megvalósítás

Ha végre eljutottunk oda, hogy rendelkezünk egy saját kis telekkel, kerttel, esetleg egy nagy udvarral, főhet a fejünk, hogy mihez is fogjunk először, hogy minél hamarabb egy álomkertet varázsoljunk az addig elhanyagolt területből.

A legtöbben egy olyan kert kialakítását tűzik ki célul, ahol egy virágos, növényes környezetben akár hétvégére, akár egész évben össze lehet jönni a családtagokkal, barátokkal, meg lehet hívni ismerősöket, ahol a gyerekek is kedvükre játszhatnak, ugrálhatnak.

Ötletelés papíron

Az első lépés a tervezés fázisa. Össze kell írni, melyek azok a növények, amelyek a jelenlegi kertben maradhatnak, melyeknek kell mennie, és mik a kedvencek, amik jöhetnek. Manapság már az internet rengeteg hasznos ötletet tud adni, érdemes onnan is inspirálódni.

Ha kerti bútorra is szükség van, esetleg trambulinra, kerti gyerekjátékokra, akkor ezeket is figyelembe kell venni a tervezésnél.

A vizuális típusoknak különösen ajánlott, hogy az elképzeléseiket le is rajzolják. Nem kell műszaki rajzot készíteni, bőven elég, ha nagyjából minden a helyén van egy saját alaprajzon.

Növények kiválasztása

Nem elegendő, ha tudjuk, hogy milyen növényeket, virágokat szeretnénk a kertünkbe, ismerni kell a talaj szerkezetét is, hogy az adott típus megél-e abban a környezetben. Ezt követően a klímához illeszkedő növényekből bátran válogassunk. Vegyük figyelembe a fényviszonyokat és az adott növény szárazságtűrését. 

Itt is segítségül lehet hívni az internetet, de egy kertészet meglátogatása is sok ötletet fog magával hozni. Érdemes hosszan virágzó és termő fajtákat kiválasztani. Kezdőknek javasolt először egy kisebb terület benövényesítésével kezdeni.

Pihenőrész kialakítása

Kell, hogy legyen egy, a szomszédoktól és egyéb zajforrásoktól elszigetelt, csendesebb, takarásban lévő rész, ahol a ráérős órákat el lehet tölteni családi vagy baráti társasággal, meghitt körben. A kerti bútor kiválasztásánál át kell gondolni, hogy mennyire zárt és elkerített az adott rész, védett lesz-e a csapadéktól, széltől, napfénytől.

A későbbiekre gondolva be lehet tervezni egy kerti sütögetős részt is, fontos, hogy stílusban ennek kialakítása illeszkedjen a kiválasztott bútorzathoz, melyet lámpásokkal, függő virágokkal lehet még ékesíteni.

Játszótér a kertben

Gyerekeseknek ki kell találni, hogy milyen távolságra legyen a hinta, csúszda, trambulin a családi bútoroktól. Fontos, hogy tudjuk a gyerkőcöket kellő távolságból felügyelni, de a zajongásuktól halljuk még egymás szavát.

A kert gondozása

Miután minden a helyére kerül, ne felejtkezzünk el arról, hogy bizony a kertünk minden évszakban karbantartásra szorul. A füvet nyírni kell, a gazokat gyomlálni, a fákat metszeni, tavasszal újra ültetni. Ehhez be kell szerezni a megfelelő barkácsszerszámokat, fűnyírókat, egyéb kisgépeket. Ha elakadtál a tervezésben, hívd segítségül a Bonus Shopot, náluk mindent, amire a kertedben szükséged lesz, egy helyen megtalálsz!