Kerti gépek, melyek segítségével élmény a kinti munka

Közeleg a tavasz, ez pedig a kertes házban élők számára egyet jelent a kinti szezon kezdetével. Végre kiszabadulnak a növények a hótakaró alól és hamarosan teljes pompájukban tündökölnek majd, hála az egyre több napsütésnek. Azonban ezzel együtt nem kevés feladat elvégzése is vár az emberre, ezekhez pedig érdemes beszerezni az ideális eszközöket és szerszámokat. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat.

Fűnyírók, fűkaszák

Függetlenül attól, hogy gyümölcsfák teremnek, virágok nyílnak egy kertben, veteményes került-e kialakításra vagy egybefüggő zöld gyepet álmodott meg egy tujasorral, valami közös minden megoldásban. Mégpedig az, hogy egy megfelelő fűnyíró vagy fűkasza nélkül nem boldogulhat itt az ember. Hiszen legyen bármekkora is a füves terület, az bizony időről időre karbantartást igényel. Olyannyira fontos része ez az udvarnak, hogy egy alapvetően elhanyagolt kert is képes teljesen új formáját mutatni már egy kiadós fűnyírás után is. Az pedig, hogy ki milyen gépet választ ehhez, saját ízlés kérdése. Hiszen egy egyszerűbb fűkaszáktól a fűnyírókon át egészen a traktorokig és a robotokig számos típusú szerkezet közül lehet választani. Hiszen egy hozzánk leginkább passzoló eszközzel élmény a munka, amely elvégzése után máris gyönyörködhetünk a munkánk gyümölcsében, miközben mindent körbeölel a frissen vágott fű illata.

Láncfűrészek

Egy láncfűrésznek bizony nagyon komoly feladatai vannak a kertben, különösen a tavaszi „renoválások” alatt. Egyrészt segítségével egyszerűen levághatók a kisebb és nagyobb gallyak és ágak, de akár egy komplett fa kivágásánál is a segítségünkre lehet a kidöntéstől egészen az aprításig. Az utóbbi esetében akár rönkhasító is bevethető, főként, ha több fa feldolgozásáról van szó. Ha valaki elvégezte már ugyanezeket a feladatokat sima kézi fűrésszel, pontosan tudja, ilyen módon milyen komoly erőfeszítéseket és sok időt igényel mindez. Viszont egy láncfűrész ugyanezt pillanatok alatt képes megoldani.

Sövényvágók, ágvágók

Egy sövény – funkcionáljon akár kerítésként, térelválasztóként vagy egyéb módon – mindig csodálatos éke a kertnek. Ám ez csak abban az esetben igaz, ha rendszeresen karban van tartva. A sövényvágó segítségével mindez gyerekjáték lesz, ráadásul amiatt sem kell aggódnia, hogy esetleg jobban belevág a felületbe és kárt tesz az esztétikában. Ráadásul az ágvágó funkció pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magasabban fekvő, valami miatt eltávolítandó ágaktól is biztonságosan, kényelmesen szabadulhasson meg. Az ilyen módon megfelelően karbantartott dísz-és gyümölcsfák gazdagon meghálálják majd a gondoskodást, ráadásul a sövény is mindig teljes pompájában mutatkozhat majd a szezon során.

Ágaprítók

Nincs olyan évszak, amikor venné az ember hasznát egy ágaprítónak. A metszések idején levágott ágak és gallyak eltüntetésére például remekül alkalmas egy ilyen szerkezet. Ráadásul így komposztba is felhasználhatóvá válik a zöld hulladék, sőt, mulcsozásra is tökéletesen alkalmas. Vagyis nem csak praktikus ez a gép, de használata nyomán természetes módon táplálhatók a kertben található növények.

Szivattyúk

Ha kényelmes és hatékony öntözésről van szó, akkor nem kérdés, hogy helye van egy szivattyúnak is a háznál. E szerkezet segítségével ugyanis sokkal egyszerűbbé tehető a növények vízzel való ellátása, legyen szó slag használatáról vagy komplett öntözőrendszerről. A forrás pedig lehet fúrt kút, de akár összegyűjtött esővíz is. Ezáltal kifejezetten költséghatékonnyá válik a locsolás akár a legnagyobb hőség idején is. A lényeg annyi, hogy találja meg az adott körülményekhez ideális gépet és mindig figyeljen oda a megfelelő karbantartásra.

Természetesen mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen hosszasan lehetne még sorolni a pratikusabbnál praktikusabb kerti gépeket és szerszámokat, amelyek mind más módon járulnak hozzá a komfortos kinti munkavégzéshez. Így a feladat főként az, hogy mindenki betárazzon a számára leginkább fontos eszközökből és élvezze munkája eredményét.