Kennel készítése házilag? Természetesen lehetséges!

Manapság a legtöbb udvaron vagy kertben tartott kutyának nem csak házat szoktak biztosítani a szerető gazdik, de kennelt is. A kennel egyrészt biztonságot nyújt az időjárás viszontagságai ellen, de a négylábúak szökését is megakadályozza, amely a legtöbb esetben valamilyen külső hanghatás miatt következhet be (például mennydörgés vagy tűzijáték).

A masszív kivitelezésű kennelek ára azonban gyakran a százezres nagyságrendet is elérheti, így aki érez magában kellő ügyességet és kedvet, annak érdemes lehet házilag megépíteni. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mire kell különösen figyelni a kutyakennel készítésénél!

Elhelyezés és tervezés

A legjobb, ha a kennel fedett helyre kerül, hiszen ebben az esetben nem szükséges rá tetőt építeni. Ha ez nem megoldható, akkor mindenképpen szélvédett, árnyékos helyre tegyük, amely nem ingerszegény, tehát a kutya lássa be a kertet vagy az udvart. A kennel méretezésénél figyelembe kell venni az eb méreteit, de a tervezésnél inkább nagyobb helyet hagyjunk a számára. 

Alapozás

Ha megvan az ideális hely, akkor kezdődhet a munka! A sarkokba vasból vagy más masszív anyagból készült tartórudak kerüljenek, amelyek az egész építmény vázát adják, és amelyeknek adott esetben a tetőt is el kell bírniuk. A merevítés miatt az ajtóhoz is szükséges egy ilyen oszlop elhelyezése. A tartórudakat mélyen a földbe ássuk, de vasrudak esetén a gödrök betonnal is kiönthetők a maximális stabilitás érdekében. 

A kennel alja valamilyen kemény anyag legyen, amelyet könnyű fertőtleníteni és tisztítani. Erre a legideálisabb valamilyen fapadlózat – például raklapból készített aljzat -, amely télen nem túl hideg, de megakadályozza azt is, hogy a kutya kiássa magát a ketrecből.

Látható, hogy az alapozás a munka legfontosabb része, amelyhez némi gyakorlat mellett kőműves szerszámok beszerzése is szükséges.

Miből készüljenek az oldalfalak?

A kennel oldalaira mindenképpen olyan anyag készüljön, amely megfelelő kilátást tesz lehetővé, de kellően sűrű ahhoz, hogy a kutya feje ne szoruljon be. Fontos még a megfelelő szilárdság is, tehát ne deformálódjon és ne lehessen elharapni sem. Erre kisebb testű kedvencek esetén a drótkerítés is elegendő lehet – megfelelő rögzítés mellett -, de nagyobb kutyák számára ideálisabb a ponthegesztett acélháló, amely a horganyzásnak köszönhetően rendkívül tartós is.

A kennel teteje

Ha a kennel nem fedett helyre kerül, akkor mindenképpen érdemes tetővel felszerelni. Ez nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, hanem véd az időjárás viszontagságai ellen is. Ezért jó, ha a tető olyan anyagból készül, amely nem ázik be, így használható például rétegelt falemez, hullámpala, de megfelelően megerősített PVC borítás is.