Kell-e a babáknak párna?

Ez egy igazán gyakran ismételt kérdés, leginkább friss szülők körében. Mindenki mást szokott mondani rá. Na de vajon mi az igazság? Szüksége van-e a gyerekeknek párnára, és ha igen, akkor mikor és hol?

Ne aggódj, a következőkben mindent elárulunk a párnákról és sok más babakiegészítőről. Ha most várod első gyermekedet, mindenképp tarts velünk, ezek ugyanis a legfontosabb kérdések közé tartoznak. Nagyon sok kárt okozhatsz gyermekednek, ha ott és úgy használsz párnát, ahogy és ahol nem kellene. 

Mi okozhat gondot?

Amikor egy kisbaba megszületik, számára a legkényelmesebb helynek minden olyan felület számít, amely egyenes és kemény. A keményet úgy értsd, hogy ha leteszed a földre, számára az olyan, mintha te a legpuhább ágyikóba zuhannál bele. Nos éppen ezért, ha puha párnát teszel a kicsi feje alá, sajnos hatalmas károkat okozhatsz neki. A kicsik buksija ugyanis nagyon érzékeny, hiszen a koponyájuk még nem összefüggő és kemény, mint a miénk.

Egy párna egyenetlen felület számukra, amely könnyen roncsolhatja a koponyacsontokat, rosszabb esetben maradandó károkat is okozhat. 

A felnőtt szemnek nagyon furcsa párna nélküli ágyat látni. Erre csupán azt a megoldást tudjuk javasolni, hogy egy párnahuzatot tegyél be a kicsi feje alá. Az a néhány tized milliméter, amelyet az anyag jelent, nem okoz semmi problémát.

Az ágynemű esetében a takaróra kell helyezni a hangsúlyt, oda kell figyelni arra, hogy a takaró meleg legyen és puha, na meg hogy ténylegesen kisbabáknak készüljön! Utóbbiról a különböző tanúsítványok tudnak biztosítani.

Akkor milyen párnára lesz mégis szükség?

Van egy párna, amely kivételt képez. Bizony! A praktikus babakocsi-kiegészítők között találhatsz néhány “biztonsági párnát”. Ezek jelentik a kivételt a párnás szabály alól, ezek ugyanis csak a kicsi előnyét szolgálják. Ez olyan, amely direkt azért lett kialakítva, hogy a kicsi a legnagyobb biztonságban utazhasson. Megtartja és stabilizálja a baba fejét a hordozóban és a babakocsiban, így a legkisebb zökkenéseket sem fogja megérezni. Nem, ez a fajta párna nem veszélyes a kicsikre, ugyanis úgy van kialakítva mind, hogy ahova a pici feje kerül, ott általában nincsen töltelék, így nem képes gondot okozni. 

A babakocsiban szükséged lesz biztonsági övre és babakocsi betétre is, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked kényelmesen tudjon utazni. 

A téli időkben

Amikor hideg van, szükségetek lesz még két kiegészítőre. Ha a kicsit a téli időszakra várjátok, akkor a következők is biztosan kelleni fognak. Az egyik a bundazsák, amelybe bebújtatva a kicsit, még a legnagyobb szélben sem fog fázni. A másik pedig a kézmelegítő. Ez a kicsinek teljesen mindegy, hogy fel van-e szerelve, ugyanis ez egy olyan kiegészítő, amely kizárólag téged szolgál. Ennek az a feladata, hogy kesztyű helyett melegítse a kezedet az úton.