INTERNETES FOGADÁS MAGYARORSZÁGON

Sportfogadás Magyarországon

1947. október 19-én – készülve az 1948-as londoni olimpiára – az angol Góltotó mintájára, Magyarországon is útjára indult a Totó, melynek fogadási ajánlatában 13+1 labdarúgó mérkőzésre lehetett fogadásokat kötni. Ezzel kezdetét vette a hivatalos sportfogadás intézménye hazánkban.

Azóta persze jó sok víz lefolyt a Dunán, és a sportfogadási üzletág is jelentősen átalakult.

1991. január 1-én megalakult a Szerencsejáték ZRT, amely átvette a Totó üzletágat is.

1997. november 24-én heti 120 fogadási eseményt kínálva startolt a Tippmix is, amely lényegesen több fogadási piacot ajánlott már, mint a régi Totó-szelvények, az igazán nagy áttörést mégis a Tippmix internetes verziója hozta.

TippmixPRO

2013. május 21-én, a Szerencsejáték ZRT. elindította a Tippmix modern, online verzióját a TippmixPRO-t, mely platformnak az volt a célja, hogy legális játéklehetőséget biztosítson a magyar felhasználók számára. Fontosnak tartjuk elmondani, hogy ma Magyarországon valóban a TippmixPRO az egyetlen legális sportfogadási bukméker, sőt a legbiztonságosabb is. Hiszen a felület természetesen magyar nyelvű, és mivel a tranzakciók is forintban történnek, a játékosoknak nem kell semmilyen árfolyamkockázatot sem vállalniuk.

Ezek összessége már önmagában is azt jelenti, hogy a TippmixPRO kvázi monopolhelyzetben van hazánkban, ami miatt legtöbben – főleg a kezdők – szinte magától értetődő módon, mindenféle vacillálás nélkül választják a Szerencsejáték ZRT. ezen platformját, ám érdekes módon mégsem mindenki eszerint a logika szerint jár el, méghozzá például a következő okokból:

 1. Más bukmékereknél általában többet lehet keresni.
 2. Más bukmékereknél általában több sportra lehet fogadni, ráadásul több piacon.
 3. Más bukmékerek jelentősen jobb kezdő bónuszokat kínálnak.

Ezek alapján valóban az látszik, hogy mégsem olyan egyszerű és egyértelmű a döntés. Jelen cikkünknek így éppen az a célja, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik már a regisztráció gondolatával játszadoznak, de kicsit még több információra van szükségük ahhoz, hogy döntsenek.

Bukmékerek csoportosítása felhasználói szemmel

Most pedig nézzük meg, milyen sarokpontok alapján értékelhetünk reálisan egy internetes fogadóirodát! Kezdjük az alapokkal:

 1. Magyarországon legálisan elérhető bukméker irodák.
 2. Magyarországon blokkolt bukméker irodák.

Általában valóban ezek a legelső kérdések, vagyis hogy egy iroda egyáltalán minden trükközés nélkül elérhető-e hazánkban, vagy pedig annak eléréséhez valamilyen úgynevezett “alternatív linkre”, vagy akár VPN-szolgáltatásra van szükségünk.

Sokan azonnal továbbmennek, ha ilyen blokkolt szolgáltatóval találkoznak, mert azt gondolják, hogy kormányunk nyilvánvalóan csakis olyan oldalakat blokkol, amelyek valós biztonsági kockázatot jelentenek a játékosokra, pedig ez alapvetően nem igaz. Gondoljunk csak például az amúgy pont a korrektségéről híres Bet365 hazai tiltására.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a TippmixPRO az egyetlen hazai legális iroda, hogyan lehetséges az, hogy amellett azért mégis léteznek Magyarországon is szabadon elérhető bukmékerek. Nos, a válasz számunkra sem igazán világos, de a lényeg, hogy bizony léteznek. Erre pedig talán a legegyértelműbb példa a 22bet, amely oldal gyakorlatilag minden hazai szakmai ajánlóban a legelső helyen szerepel, mint a legjobb magyarországon elérhető internetes sportfogadási iroda.

A következő fontos kérdés, főleg a nem-, vagy nem teljesen legális irodákkal kapcsolatban az, hogy bármilyen jogi probléma esetén fel lehet-e ellenük lépni. Engedjék meg, hogy ennek a kérdéskörnek a pontosabb magyarázatához segítségül hívjuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán elérhető GYIK szakaszt:

1. Ki jogosult internetes sportfogadás szervezésére?

Jelenleg Magyarországon kizárólag az állami adóhatóság törvényességi felügyelete alatt működő Szerencsejáték Zártkörűen Működő Rt. rendelkezik internetes sportfogadás szervezésére vonatkozó engedéllyel. A játékosok érdekeit védő garanciális szabályok biztosítják, hogy a sportfogadás során elért nyereményéhez hozzájuthasson a játékos.

2. Legálisak-e az egyéb, interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadások?

Az interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadás a hatályos szerencsejáték szervezésére vonatkozó jogszabályok alapján illegális.

3. Jogsérelem ért: nem kapom meg az online szerencsejátékban elért nyereményemet!

A játékban esetlegesen elért nyereményhez kapcsolódó követelés bírósági úton nem érvényesíthető. Amennyiben a játékost bármilyen jogsérelem éri, a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a szervezővel szemben.

Do you speak Hungarian?

A bukmékerek csoportosításának másik nagy halmaza azon irodákat tartalmazza amelyek:

 1. “Beszélnek” magyarul.
 2. Nem “beszélnek” magyarul.

Talán ezt annyira nem is szükséges magyarázni, ám azért érdemes felhívni a figyelmet arra az apróságra, hogy léteznek olyan oldalak, amelyek felületein ugyan hibátlanul kommunikálnak magyar nyelven, így gond nélkül lehet náluk fogadásokat is kötni, ám az ügyfélszolgálatuk kizárólag idegen nyelvű, így szinte lehetetlen velük a hatékony problémakezelés magyarul.

Nyeremény utáni adózás

A hazai játékosok következő kérdése általában az adózással kapcsolatos, amelyhez szintén a NAV válasza a leghitelesebb:

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény csak a legális szerencsejátékokból származó jövedelmet mentesíti, így az engedély nélkül szervezett játékokból megszerzett nyereményt adó terheli. Ennek alapján a nyertesnek nyereményéből még személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Stb…

Persze a fentiekkel még messze sem értünk a kérdések végére, de azt talán kimondhatjuk, hogy legalább a leglényegesebbeket átbeszéltük. Ezeken túl igazán már csak azok a részletek következnek, amelyek valószínűleg még nem foglalkoztatják a kezdőket, a gyakorlottabbakat viszont annál inkább. Ezek pedig olyan “apróságok”, mint:

 • Regisztráció menete
 • Fogadható sportok száma
 • Elérhető fogadási típusok
 • Élő játék / Live streaming lehetőség 
 • Szorzók
 • Bónuszok és promóciók
 • Mobilos elérhetőség, applikációk
 • Fizetési módok
 • Kifizetés sebessége
 • Ügyfélszolgálat

A játékosok legtöbbje először általában a kisebb ellenállás felé mozdul, vagyis egy olyan bukméker oldalára regisztrál, amelynél könnyedén és biztonságosan elsajátíthatja az alapokat, és csak akkor lép tovább, ha már gyakorlottabb és persze ha már tapasztalt játékosként nagyobbak az igényei is.

Bízunk benne, hogy ezen cikkünk hatékony segítséget nyújt majd a kezdőknek a bukméker-választásban, és abban is, hogy egy következő alkalommal a haladóknak is tudunk majd néhány jó tanáccsal szolgálni.