Így válassz radiátort a szobádba!

Elképzelésed sincs, milyen radiátort lenne a érdemes otthonra beszereltetni? Ez nagy gond, hiszen a készülékek távolról sem egyforma színvonalúak. Összeszedtünk néhány jó tanácsot, ami megkönnyítheti a választást.

Mindig nézd meg, ki a radiátor gyártója!

Nem kell megijedni, ha esetleg török, olasz vagy magyar gyártmány a radiátor, hiszen az ilyen készülékekből is kifoghatsz nagyon színvonalas darabokat – hívja fel rá a figyelmünket Kravecz Richárd, a Netkazan.hu webáruház tulajdonosa. Ezzel együtt nem árt a gyártónak alaposan utánanézni.

Számold meg a radiátor bordáit!

A jó radiátorok ismérve, hogy kívülről sok borda található rajtuk. Minél több van belőlük, annál nagyobb a hőleadó felület, tehát az eszköz annál hatékonyabban melegíti át a helyiséget.

Figyeld meg a lemezvastagságot!

Egy újabb egyszerű ökölszabály: minél vastagabb a lemez, annál tartósabb és nyomásállóbb radiátorral van dolgunk. Ha felülről belenézel, figyeld meg a konvektorlemezeket! Fontos szempont a sűrűségük és az is, hogy minél hosszabb felületen helyezkedjenek el a radiátor belsejében. Egyes gyártók kihagyják a konvektorlemez belső harmadát, vagy alul-felül vesznek le belőle, ezáltal csökken a hőteljesítmény.

Ügyelj az esztétikumra!

Általában annál esztétikusabbnak tekintünk egy radiátort, minél fehérebb a színe. Lehet, hogy első ránézésre a szín megfelelőnek tűnik, és csak az otthoni fal elé állítva derül ki, hogy inkább sárgásfehér vagy csontfehér.

Derítsd ki, milyen felületkezelést alkalmaztak!

Ha a radiátoron bármilyen esztétikai kár keletkezik, azt házilag már nagyon nehéz helyrehozni – figyelmeztet a szakember. A radiátor a meleg hatására tágul, épp ezért egy kopást nem hozhatunk helyre hagyományos festékkel, mert az lepattog róla. Fordíts rá figyelmet, hogy a felületkezelés folyásmentes és minél tartósabb legyen!