Így turbózd fel a laptopodat és a PC-det!

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor dolgoznál, játszanál a gépeden, de az belassult, és csak vársz és vársz, hogy betöltsön a program, elinduljon az alkalmazás. 

A számítógépek idővel lassabbá válnak, ennek egyik lehetséges oka, hogy gyakran felesleges alkalmazásokat és bővítményeket telepítünk rájuk. Nagyobb gondot okozhat, ha rosszindulatú programok kerülnek a gépre a felhasználó tudta nélkül. Ezek nemcsak ingyenes szoftverekkel, hanem akár legális programokkal, illetve e-mail mellékletként is felkerülhetnek a gépre. Védekezni ellenük több lépcsőben, különféle módszerekkel lehet.

Hogyan gyorsíthatsz a régebbi gépeden?

A számítógépek lelke az operációs rendszer és a hardver. Ha egy számítógép régebbi, akkor az abban lévő technika nem a legmodernebb, így a betöltés, mappamegnyitás lassulását okozhatja. Különféle gyorsítóprogramok léteznek a piacon ennek orvoslására, azonban ezek csak látszólagos megoldást nyújtanak. Ami az esetek nagy részében valódi segítséget jelent, az a hardverek cseréje és fejlesztése. 

Egy új gép megvásárlása költséges, és nem biztos, hogy ez az egyetlen megoldás a gyorsításra. Ha mégis gépcsere mellett döntesz, nézz körül a használt gépek piacán. A furbify felújított, üzleti számítógépeket kínál igen kedvező árakon. Az alapos tisztítást, felújítást és tesztelést követően Windows 10 operációs rendszerrel telepítve, 2 év garanciával kínálják eladásra a minőségi számítógép- és laptop-konfigurációkat.

Nem kell ahhoz számítógépszakinak lenned, hogy növeld a PC-d vagy laptopod teljesítményét, hiszen gyerekjáték az egész. Adunk három tippet a géped gyorsítása érdekében. 

  • Merevlemez helyett SSD

Ez a legegyszerűbb módszer, ami csodát tehet egy régi, lassú géppel. A régebbi gépek még hagyományos merevlemezzel (HDD) rendelkeznek, amely olvasási és írási sebessége alulmarad a napjainkban szokásos SSD meghajtók sebességével szemben. Ráadásul az SSD meghajtók működése zajtalan. SSD-n az adatok elérési ideje azonnali, a programbetöltés akár 5-8-szor gyorsabb, mint HDD-n. 

  • Bővítsd a memóriát!

Általános használatra 4 GB RAM elegendő lehet Win 10 operációs rendszer alatt, azonban modern szoftverekhez, kényelmes használatot feltételezve az optimális működéshez 8-16 GB RAM ajánlott. A szerkesztőszoftverek, speciális programok, játékok minimum 16-64 GB memóriát igényelnek.

  • Operációs rendszer gyorsítása

Alapvető módszer az operációs rendszer karbantartása, rendszeres frissítése, mégis sokan elfeledkeznek erről. Teljesítménynövelést lehet elérni még bizonyos beállításokkal is. Ilyenek a háttérben futó, valamint az automatikusan induló programok letiltása, megbízható forrásból származó szoftverek telepítése, a nem használt programok eltávolítása. Javasolt még Win 10 alatt az energiaséma teljesítménycentrikusra történő állítása.

A fentieken felül ajánlott még valamilyen megbízható, naprakész vírusirtó szoftver telepítése a gépre, hogy kivédhesd a digitális kártevőket, amelyek lassíthatják a gépedet. Továbbá egy vírusirtó program alkalmazásával adataidat is nagyobb biztonságban tudhatod.