Így hasznosítható a blokklánc az autóiparban

Miként jelenthet segítséget a blokklánc alkalmazása a használt autók piacán? A cikkben pontosan ezt fogjuk megmutatni. A hagyományos adatbázisoktól különböző blokklánc ugyanis lehetővé teszi, hogy az autóvásárlás során leginkább szerepet játszó tényezők és adatok megfeleljenek a valóságnak.

A használt autók piacán kiemelten fontos a csalások és visszaélések elkerülése

Csak idő kérdése, hogy bizonyos idő elteltével valamennyi gépjárműből használt autó váljon. Erre a tényezőre komplett iparág épült, ami az autók országhatárokon átívelő kereskedelmét hozta magával.

Az autókereskedők és nepperek között azonban nem mindenki dolgozik tisztességesen, így a profitszerzés céljából kifejezetten gyakori jelenség a gépjárművek adatainak a kozmetikázása. A folyamat kárvallottjai legtöbbször az egészről mit sem tudó autóvásárlók, akik sokszor az évek alatt félretett pénzüket viszik a vásárra.

Az esetleges csalások és visszaélések minimalizálása végett bizonyulhat kifejezetten hasznos megoldásnak a blokklánc alkalmazása.

Az autó által futott kilométerek pontos feltérképezése

Az autókereskedők ősrégi trükkje a kilométeróra visszatekerése, eltérő mértékben. Így a sokszor gyanútlan vevő hiába örül a „papíron” 100 ezer kilométert sem futó új szerzeménynek, a járműben viszont könnyen dupla vagy akár tripla annyi futott kilométer is lehet.

A technológia lehetővé teszi, hogy az autó által futott tényleges teljesítmény rögzítésre kerüljön. Ennek szellemében nincs akadálya annak sem, hogy a rögzített adatok felkerüljenek egy blokkláncra. Ennek köszönhetően akár évtizedeken át, elmaszatolhatatlanul is nyomon követhető a tényleges futott teljesítmény.

Ez pedig extra biztonságot jelenthet a használt autó vásárlására készülőknek. Persze akadnak egyéb tényezők is, amelyek egy blokklánc által pontosan követhetők.

Egyéb kérdések, amelyekre a blokklánc segítségével pontos válasz adható

Az autó által ténylegesen futott kilométerek számán kívül a valódi tulajdonos adatai, az esetleges törések száma, ideje és mértéke, a gyári felszereltség, az utólag beépített alkatrészek, valamint az autóvezető szokásai egyaránt lekövethetők a blokklánc alkalmazásán keresztül.

Nem feltétlenül kell tehát többé zsákbamacskát venni, az autó teljes előtörténete nyitott könyvként tárulhat az érdeklődő elé. Ez pedig egyértelműen korrektebbé tehetné a használtautó-vásárlás metódusát, és csökkenthető a visszaélések száma.

Szerencsére a piaci szereplők is felismerték a blokkláncban rejlő értéket, a futott kilométerek kapcsán pedig már el is indult az alkalmazás. Minden bizonnyal nem kell sokáig várni arra sem, hogy a folyamat az egyéb kérdések nyomon követésére is kiterjedjen.