Hogyan működik a búvárszivattyú?

Fogós kérdés, de azért nem megválaszolhatatlan. A búvárszivattyú egy kettős membrán alapon működő gépészeti rendszer, persze tudjuk, hogy ez így hirtelen elég érthetetlen. Az ilyen típusú szivattyú két membrántárcsáját egy központi rendszer az, ami összeköti. A gép membrán lapjai mindkét esetben folyadék kamrákat, vagyis un. üst, illetve levegőkamrákat választanak el egymástól.

így a kintről beáramló levegőt egy speciálisan kialakított levegőszelep, ami irányítja. Amikor is a sűrített levegő bejut a levegőkamrába, akkor szinte azonnal eltolja az ott lévő membránt.

A búvárszivattyú másik oldalán elhelyezett membrán így elmozdul és ekkor alakul ki a szivattyú szívóhatása. Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy melyik búvárszivattyú az, ami mellett érdemes lehet letenni a voksunkat. Ehhez azonban nem árt tisztában lennünk néhány kulcsfontosságú tényezővel. Tudnunk kell, hogy mekkora az mennyiség, amit szállítani szeretnénk, illetve a nyomómagasság mértékével is tisztában kell lennünk. Ezenkívül ki kell választanunk a búvárszivattyú anyagát is, illetve képben kell lennünk a kémiai kompatibilitással is, hiszen nem mindegy milyen anyagot szivattyúzunk ki vele.

Emellett fontos szempont lehet a búvárszivattyú kiválasztása során a szemcseméret, és a környezet hőmérséklet is, amelyen a rendszer üzemszerűen működni fog. A búvárszivattyú beszerelése előtt a kútfúráskor mindenképpen figyeljünk arra, hogy a szivattyút engedjük le a kút aljáig, és utána húzzunk felfelé egy keveset. A búvárszivattyú helyét eközben változtassuk lehetőleg körkörös irányba, hogy minden helyet érintsen.

A búvárszivattyú rezeg a víz alján, ezáltal lehetséges, hogy az ott lévő szemcséket felkavarja. Ettől nem kell megijedni, semmilyen problémát okoz, hiszen a szerkezet magába szívja a részecskéke, amit aztán a vízzel együtt kilocsolunk. A búvárszivattyú beszerelése előtt alaposan tanulmányozzuk át a használati utasítást, ezzel rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Még több szivattyú itt: https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/