Hogyan használd szakszerűen a rétegelt lemezeket?

A fenolfilmbevonatos rétegelt lemezek felhasználhatósága igen sokszínű, amelyet kitűnő tulajdonságainak köszönhet. Az időjárás viszontagságaival szembeni ellenállása, a különböző módszerekkel történő feldolgozhatósága, valamint egyes mechanikai tulajdonságai és súlya miatt számos területen felhasználható.

Legyen szó az építőipar különböző folyamatairól, az asztalosiparról, a járműiparról vagy egyéb ipari, közterületi, illetve privát padlóképzési feladatokról, a rétegelt lemez kiváló választás lehet. Azonban megfelelő alkalmazásához tisztában kell lenni használatával, felhasználásának módjával és szabásával, rögzítésével egyaránt. 

A rétegelt lemezek felhasználási módja

Rétegelt lemezek között megtalálhatod a normál és a csúszásmentes lemezeket egyaránt, amelynek kiválasztása az alkalmazási módjától függ. Az alkalmazási és a szerelési instrukciók betartásával a rétegelt lemez hosszú időn keresztül képes lesz megfelelni szerepének. Leglényegesebb tényező, amit mindenekelőtt figyelembe kell venni, az a várható terhelés, aminek a lemezek ki lesznek téve. Ezen tényező alapján határozható meg az alkalmazott lemezvastagság és táblaméret.

Precíz és alapos számításokat kell végezni, hiszen csak így lehet valami tartósat és megbízhatót alkotni. Ehhez az adatok a termék teljesítménynyilatkozatában megtalálhatók.

A lemezek megmunkálása során, azaz a méretre vágás, szabás, marás és fúrás folyamán olyan méretet és formát szükséges kialakítani, amely a fogadószerkezethez megfelelően illeszkedik. Mindemellett a lemezeknek megfelelő alátámasztással is rendelkezniük kell, a lemezélek mentén és között is a hatékony tartás érdekében. 

Amennyiben szeretnél többet megtudni a lemezek méreteiről, akkor keresd fel a Káplár fatelep weboldalát, ahol minden lényegesebb információt megszerezhetsz. 

A lemezek időtállóságának biztosítása

Fűrészelés tekintetében a kézi és asztalos körfűrész egyaránt használható, azonban kifejezetten óvatosan kell eljárni annak érdekében, hogy ne történjen anyagkiszakadás, hiszen egy apró sérülés is nagyban csökkentheti az időjárással szembeni ellenállóképességet. Éppen ezért a vágott éleket is megfelelően kezelni kell, akrilalapú, légzését biztosító festékkel és bütüvédő szerekkel egyaránt. Ezzel biztosítva tartósságát.

Mindemellett biztosítani kell elegendő időt annak, hogy az élek közé bejutó víz ki tudjon száradni. Száradást és szellőzést követően pedig dilatációs hézagot szükséges biztosítani az élek között, hogy az egymásnak feszülés és roncsolódás akadályozott legyen. Mindezzel nem csak a felpúposodás kerülhető el, de a bejutó csapadék is eredményesen kiszellőzhet. A lemezeket a találkozásoknál érdemes tömíteni, ezzel is megakadályozva az eső vagy a hó bejutását a szerkezet alá. 

   
loading...