Hogyan érhető el a banki szintű titkosítás?

2020-ban számos cég volt kénytelen átállni a papíralapú számlatömbről az online számlázásra, miután a NAV a jelentési kötelezettséget jelentősen kiterjesztette. Ez azonban a szokatlan újdonságából adódó kellemetlenségek és esetleges bosszúságok mellett előnyöket is magával hoz.

A számlákat kezelő program és a vállalat folyószámláit kezelő bank rendszere összeköthető. Ennek következtében a számlakezelő szoftver képes arra, hogy megjelenítse a kibocsátott számlák kifizetésének tényét.

Egy ügyfél felhatalmazására a bankoknak ki kell adniuk a számlainformációkat azon vállalatok számára, melyek nem hitelintézetek, de számlainformációs pénzforgalmi szolgáltatást bonyolítanak le.

Biztonságos ez?

A Magyar Nemzeti Bank auditálja ezen pénzintézeteket annak érdekében, hogy az ügyfelek adatai ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Akár fizikai, akár logikai, akár szoftveres elvárásról van szó, az adatoknak a bankon kívül is épp olyan biztonságban kell lenniük, mint a bank belső rendszerén belül.

Az engedély egyik feltétele a georedundancia. A RackForest ezt maximálisan biztosítja, hiszen három telephellyel rendelkezik, melyeket optikával kötnek össze. Három lábbal már nagymértékű a biztonság, egy helyszín kiesése nem okoz problémát.

Mit jelent az, hogy banki szintű biztonság?

Ilyen esetben az az elvárás, hogy két földrajzi helyszínen álljanak rendelkezésre az adatok. Fontos, hogy nem csak külső illetéktelenek próbálkozásaival kell számolni, hanem fel kell készülni egy belső alkalmazott kártékony ténykedésére is.

Biztosítani kell, hogy egy rossz napot kifogó dolgozó ne törölhesse le az adatbázist, helyrehozhatatlan károkat okozva ezzel. Erre a célra szolgál egy olyan harmadik “láb”, ahol rendszeresen mentésre kerülnek az adatok offline is.

Elérhető a folyamatos rendelkezésre állás?

Nem csak hogy elérhető, de egyenesen elvárás is. A RackForest minden telephelyen kettős betáplálást alkalmaz, két dízelaggregátor pedig biztosítékot jelent a zavartalan működésre. Minderre jön rá a redundáns optikai adatkapcsolat, így biztosítva a maximális rendelkezésre állást.

A redundanciára lehet úgy is figyelni, hogy az egymás biztonsági mentésére szolgáló eszközöket nem ugyanazon gyártól szerzik be, így egy esetleges szériahiba esetén sem egyszerre mennek azok tönkre.

Ki fér hozzá a szerverekhez?

A tulajdonos mindenképpen szükséges hozzá. A nagyfokú bizalmatlanság bizonyos esetekben indokolt lehet, így mindig két ember kell ehhez.

A RackForest garantálja, hogy az ügyfél vagy az MNB is bármikor auditálhatja őket. Ez azt jelenti, hogy a szerverek ellenőrzésére és a folyamatok ellenőrzésére bármikor sort lehet keríteni.

   
loading...