Hasznos tippek a megfelelő kapu kiválasztásához

Egy új kerítés építése mindig komoly döntés, ami az időráfordítás mellett jelentős anyagi beruházást is igényel. A gondos tervezgetés során azonban nem szabad megfeledkeznünk az udvarból ki-be közlekedés helyszínéről, azaz a kapuról sem. Itt szintén számos olyan tényező van, amelyben dűlőre kell jutnunk, mielőtt belevágnánk a kivitelezésbe.

A kapuk száma, elhelyezkedése

Legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy hány kaput szeretnénk, és hol helyezkedjenek el. Egy kiskapura mindenképp szükség lesz a gyalogos közlekedéshez. Ezt célszerű a ház bejárati ajtajához minél közelebb elhelyezni. Ugyanis nem túl szerencsés, ha szakadó esőben át kell vágnunk az egész udvaron, hogy például átvehessünk egy csomagot a postástól, vagy beengedjünk egy látogatót.

Ha van autónk, akkor nem is kérdés, hogy egy nagykaput is fel kell szereltetnünk, hogy ne az utcán kelljen parkolnunk. Bár az utcára nyíló garázs is egy praktikus megoldás lehet, viszont ebben az esetben is hasznos lehet egy nagykapu, hiszen akkor be tudunk állni az udvarba például autót mosni. 

Illetve még azoknak is ajánlott a nagykapu, akik nem rendelkeznek járművel, ugyanis így is sokszor hasznos lehet. Ha egy nagyobb tárgyat (például bútort) vásárolunk, ami nem fér be a kiskapun, akkor sokkal egyszerűbb kinyitni a nagykaput, mint átemelni a kerítésen. Valamint ha vendégek jönnek, nekik sem kell az utcán hagyniuk járművüket. 

Ez a két kapu tehát alapvető, de igény szerint több is felszerelhető: akár a kert végében, vagy ha mondjuk a mellettünk lévő házban is családtagok élnek, és szeretnénk biztosítani a közvetlen átjárást.

A kapuk típusa és megjelenése

Egy kapu akkor mutat jól, ha illeszkedik a kerítéshez, ezáltal “belesimul” a környezetébe. Ezért olyan megoldást keressünk, ahol a kapukat a kerítéssel megegyező anyagban vagy színben tudjuk beszerezni. A Nívó Kerítésnél mindez nem probléma, ugyanis a vállalat immár kis- és nagykapukat is gyárt, melyek ugyanolyan színválasztékban érhetőek el, mint a kerítéselemek. Így ha már megterveztük a kerítést, akkor a kapuk megjelenésén sem kell sokat dilemmáznunk. 

A nagykapuknál két fő típus jellemző: az egyszárnyú, illetve kétszárnyú. Az előbbinél még meg kell különböztetnünk befelé nyíló, illetve oldalirányban elcsúszó változatot is. Mielőtt bármelyik mellett letennénk a voksunkat, gondoljuk végig, hogy melyik lenne a praktikusabb számunkra. 

A befelé nyíló kapuk ugyan roppant elegánsak, viszont sokkal több helyet foglalnak el az udvarból. A kapuszárnyak nyílásának irányába nem helyezhetünk el például virágokat vagy dekorációs elemeket. Csak akkor válasszuk, ha nagy udvarunk van.

Ellenben az oldalra guruló tolókapu csak akkor problémás, ha a kis- és nagykapu túl közel van egymáshoz. A kapu nyitott állapotban gyakorlatilag a kerítés mellé csúszik, ezáltal alig foglal plusz helyet, ami kisebb udvarok esetén mindenképpen fontos szempont lehet.