Csináld magad! A mennyezeti lámpa bekötése

A villanyszerelési munkálatokhoz sokan villanyszerelő szakembert hívnak, amivel egyébként nincs probléma, hiszen az áram nem játék, valóban jobb, ha olyan valaki nyúl hozzá, aki érti a szakma csínját-bínját. Azonban az utóbbi jó néhány évben észrevehetően hiány van ilyen szakemberekből, ami abból is jól látszik, hogy a szakik a hívást követően minimum napok, de inkább hetek múlva tudnak csak időpontot adni a kívánt munka elvégzésére.

Persze ha az egész lakás tervezett villanyhálózatának a kiépítésére keresel szakembert, akkor egyértelmű, hogy meg kell várni, míg a szakinak felszabadul annyi ideje, hogy érdemben tudjon a feladattal foglalkozni. Azonban egy apróbb villanyszerelési munkát, mint például a mennyezeti lámpa bekötését kellő odafigyeléssel valószínűleg te is meg tudod oldani.

Ha te is érzel magadban kedvet bizonyos munkálatok házilagos kivitelezésére, keresd fel az Otthonok & Megoldások oldalát, ahol további hasznos tippeket kaphatsz a témában!

Első lépés mindig az áram lekapcsolása

A villanyvezetékekkel történő bűvölés egy fokkal komolyabb feladat, mint a villanykörte cseréje, ezért nem elég a villanykapcsolóval leoltani a lámpát, hanem a biztosítékot is le kell nyomni, hogy még csak véletlenül se üthessen meg az áram. Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik biztosíték tartozik az adott lámpához, illetve szobához, akkor menj biztosra, és inkább kapcsold le az összeset.

Régi lámpa levétele, új felszerelése

Feltételezhetően a régi mennyezeti lámpádat cseréled újra, vagyis a mennyezeti kábel nyilvánvalóan már a helyén van. Azonban ha még a régi lámpa foglalja el az új helyét, azt óvatosan le kell szerelni, vagyis a villanykábelt ne egy mozdulattal tépd ki a régi lámpából, hanem a csokiban a csavarok meglazításával könnyedén ki fogod tudni húzni a vezetékeket.

Mielőtt azonban az új lámpa csokijába csavarnád a frissen kiszabadított vezetékeket, győződj meg róla, hogy a régi lámpád kampója jó lesz-e tartónak, vagy másik lyukat kell fúrni a tiplinek, amibe az új tartókampó kerülhet.

Vezetékek megfelelő bekötése

Lámpája válogatja, bár az újabb típusúakhoz nincs szükség pici csavarhúzóra, vagyis a csokiba csak be kell pattintani a vezetékeket a helyükre. Ha viszont még csavaros csokival látták el a választott lámpát, akkor első lépésben meg kell lazítani a csavarokat annyira, hogy a vezetékeket könnyen be lehessen helyezni.

Először mindig a zöld-sárga színű kábelt kell bekötni (jellemzően középre), ez ugyanis a földelés. Ezt követően lehet csatlakoztatni az áramot adó kék vagy szürke vezetéket az “N” jelölésű helyre, valamint a barna vagy fekete vezetéket az “L” jelölésű helyre. A vezetékek behelyezését követően meg kell húzni a csavarokat, hogy a vezetékek biztosan a helyükön maradjanak.

És lőn világosság!

Végezetül pedig nem maradt más hátra, mint ellenőrizni az elvégzett munkát, vagyis visszakapcsolni a biztosítékot és feloltani a lámpát.