Borospohár-határozó – avagy mit miből ajánlott fogyasztani?

Egy pohár hűs, ízletes bor szinte bármilyen alkalmat fel tud dobni: tökéletesen kiegészít egy otthoni pihenős estét, de randevúk, üzleti vacsorák, jeles alkalmak és oldott hangulatú baráti összejövetelek sem teljesek nélküle.

Aki azonban egy kicsit is megadja a módját, annak eszébe sem jut műanyag pohárból vagy bögréből kortyolgatni az ízletes nedűt, hanem az adott italhoz való borospoharat választ. De milyen bort milyen fajta pohárból illik fogyasztani? Nézzük!

A két nagy típus: fehér-, illetve vörösboros pohár

Először is: miért nem mindegy, hogy milyen pohárból isszuk a bort? Nos azért, mert egy nem megfelelő pohár nagyban ronthatja az ital élvezeti értékét, hiszen a borospoharak formája nem véletlenül olyan, amilyen; direkt úgy van kialakítva, hogy érvényesülhessen a benne lévő ital aromája, íze és illata. Bár az olcsó, “tablettás” boroknál valóban mindegy, de a minőségi borokat csak akkor lehet maximálisan kiélvezni, ha hozzájuk illő pohárba töltve kóstoljuk meg őket.

Ezért már ott különbséget kell tenni, hogy fehér- vagy vörösborról van-e szó. A fehérboros poharak általában kisebb, keskenyebb kehellyel rendelkeznek. E típuson belül megkülönböztetünk rizlinges, illetve chardonnay-s poharakat. 

A vörösboros poharak könnyedén felismerhetőek, hiszen méretesebb, öblösebb kehellyel rendelkeznek, aminek az a célja, hogy a bor minél nagyobb felületen érintkezzen a levegővel, így sokkal jobban kibontakozik az aromája. A vörösboros poharakon belül is létezik bordói, illetve burgundis pohár, az előbbi magasabb, míg utóbbi kicsit szélesebb, zömökebb. 

Persze aki nem tartja magát nagy borszakértőnek, annak nem szükséges ennyire mélyen belemenni, bőven elég, ha “univerzális” fehér- vagy vörösboros poharakat használ, amelyek beszerezhetőek a Gasztronagyker kínálatából is. 

Melyik pohárba mit töltsünk?

Aki szeretne egy kicsit jobban elmélyedni a borospoharak világában, annak nem árt tudnia, hogy a különféle borfajtákat miben illik felkínálni. Nem csak a saját kulináris élményeink miatt, hanem a vendégeinket is lenyűgözhetjük vele, ha az ízletes nedűt olyan pohárban szolgáljuk fel, amiben a leginkább érvényesül az íze és az illata. 

A fehérboros poharak közül a rizlingesbe tölthetünk természetesen rizlinget, emellett a fumé blanc, chenin blanc és a sémillon is jól passzol hozzá. A chardonnay-s pohárban pedig a nevét adó borfajtán kívül jól megférnek még a rozéborok és a muskotály. 

A vörösboros poharak esetében a bordóiban sokkal ízletesebbek az olyan testes borok, mint a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc. Ha viszont inkább gyümölcsösebb fajtát fogyasztunk, például pinot noirt vagy kadarkát, akkor azt célszerűbb burgundis pohárból kortyolgatni. 

Arra ügyeljünk, hogy a poharakat sose töltsük meg teljesen, csak maximum a kehely legszélesebb részéig, így hagyjuk a bort “lélegezni”, hogy felszabadulhassanak az aromái.