Bokacsizma vagy espadrilles? Te melyiket választanád?

A bokacsizma és az espadrilles gyakorlatilag két teljesen eltérő divattrend a cipők világában, ennél jobban nem is különbözhetnének egymástól. Ritka, hogy valaki mindkettőt ugyanannyira szeresse, leginkább személyiségfüggő, kinek melyik jön be jobban. De kell egyáltalán választani?

Elegáns, mégis könnyen felvehető és stabil

A bokacsizma igazán elegáns darab a cipők világában, és mivel az első modellek létrejöttét egészen a brit Viktória királynőig vezetik vissza, az sem túlzás, ha előkelő megjelenésű lábbelinek nevezzük. A típus alapeleme a sarokrész, amely lehet magas és alacsony, illetve az is közös minden modellben, hogy a szára általában a bokáig, vagy valamivel a boka fölé ér.

Ezzel azt lehet elérni, hogy az elegáns megjelenés mellé kényelmes felvételt társíthat egy gyártó, ráadásul melegben is hordható így a típus, hiszen nem zárja be teljesen a lábat, mint a hagyományos, magas szárú női csizma. A talprész legtöbbször gumiból készül, az ad stabilitást a viselőjének, a szárán pedig cipzáras, fűzős vagy gumis megoldás segíti a kényelmes felvételt. Utóbbi a chelsea csizmák jellemzője, és jelenleg talán ez a legnépszerűbb trend. Nem túlzás, ha azt mondjuk, egy fekete bokacsizma minden modern nőnek ott pihen a gardróbjában, amelyet alkalmakra, de munkába is bátran felvehet a hozzá illő szett részeként. Az anyagát tekintve számtalan lehetőség létezik, egyéniségfüggő, kinek melyik tetszik a leginkább.

Minden nyári viselethez illik az espadrilles

A bokacsizma kialakításától eltérően az espadrilles fazonnak teljesen mások az előnyei. Ezek a legtöbbször belebújós női cipők textilből, illetve bőrből készülnek, a talpuk pedig madzagból, esetleg jutából van, utóbbi egy Indiából származó növény. Laza viselet, ennél fogva éppen a bokacsizma ellentéte, de fogalmazzunk inkább úgy, hogy jól kiegészítik egymást.

Egy nyaralás simán lehozható, ha a papucs mellett ez a két stílus lapul még a csomagban, így tehát a címben feltett kérdésre a válasz egyértelmű: nem muszáj a két fazon között választani. A kényelmes, szellős espadrilles a meleg hónapokban vehető fel a legtöbbször, jól illeszkedik a nyári ruhákhoz, a strandszettekhez, a farmer rövidnadrágokhoz. A színválaszték itt is széles, a sarokrész kialakítása viszont általában visszafogott. Kivételek ezalól a platformos modellek, amelyek a hölgyek magasságán nagyot emelnek, miközben megőrzik a kényelmes viselhetőséget.