Bojli, avagy a nagy testű békés halak kedvenc csemegéje

A különféle méretben, színnel és ízesítéssel beszerezhető bojlik nem véletlenül számítanak egyfajta slágercsalinak a pontyokra, illetve amurra horgászók körében. A bejegyzésben azt is megmutatjuk, hogy mitől ennyire fogós csali a bojli.

Szó lesz továbbá arról is, hogy milyen módon tudjuk felkínálni a horogra szánt bojlikat, illetve milyen felszereléssel javasolt elsősorban nekiveselkedni a bojlizásnak. Akár most ismerkedünk tehát ezzel a módszerrel, akár próbálgattuk már a bojlizást, a cikkben mindenképp hasznos információk állnak rendelkezésre.

Miben rejlik a bojlik fogós mivoltának a legfontosabb titka?

A bojli egyaránt alkalmazható csaliként, illetve etetéshez is. Gyakorlatilag egy golyónak felel meg, ami átmérőjét tekintve többféle méretben alkalmazható. Rendkívül fogós csaléteknek számít egyébként, ami a minőségére vezethető vissza elsősorban.

A magas minőségű bojli ugyanis jócskán bővelkedik azokban a tápanyagokban, amelyek a békés halak számára kimondottan nagy vonzerőt jelentenek. Szín és összetétel tekintetében számtalan opció létezik, ugyanakkor sok bojlit találhatunk kimondottan magas halliszt, fehérje vagy akár növényi eredetű tápanyagtartalommal. Valódi energiabomba tehát, amiért sok horgásztóban odáig vannak a halak.

Milyen halakhoz és horgász módszerekhez van lehetőség a bojli bevetésére?

Bojlizni elsősorban békés halakra szokás, köztük is főként pontyra vagy amurra. Közülük is a nagy testű, nem ritkán a kapitális példányokra. Merthogy a sokszor tizenöt milliméter átmérőnél is nagyobb bojlit akármilyen hal nem is képes felvenni.

Az erőteljes hallisztalapú bojlikkal egyébként akár egy-egy méretesebb harcsát is be tudunk cserkészni, ettől függetlenül a bojlizás alapvetően pontyos vagy éppenséggel amuros sportnak számít. Pontosan ennek szellemében alakul a bojli felkínálásának a módja is.

A normál, úgymond hagyományos bojlikat a víz fenekén szokás felkínálni, és az etetést is ott szokás kialakítani. Egyébként a bojik mellett a tigrismogyoró vagy az egyéb szemes magvak is remekül működhetnek.

Ezenfelül léteznek olyan pop-up bojlik a csalizáshoz, amelyek a könnyű önsúlyuknak köszönhetően nem merülnek a víz fenékre, tehát valamelyest a vízoszlop felsőbb rétegeiben is bevethetők.

A bojlis horgászat alapvető felszerelésigénye

Ahogyan fentebb is írtunk róla, bojlizni nem éppen a kishalakra szokás, úgyhogy erős felszerelés nélkül nincs is sok értelme nekiállni. Mindenképp egy erős, masszív és strapabíró horgászbot használata javasolt, amivel akár a távolabbi helyek is kényelmesen megdobhatók.

Ezenfelül az orsónak, a damilnak, illetve a horognak is összhangban kell lennie a felszerelés egyéb részeivel. Ezáltal ugyanis nemcsak megakasztani tudjuk majd a bojlival horogra csalt nagyobb testű halakat, hanem a fárasztás eredményességében is joggal bízhatunk majd.