Az otthoni munkavégzés előnyei az irodai környezettel összevetve

A járványhelyzet miatt 2020-ban sokkal inkább előtérbe került az otthoni munkavégzés lehetősége, mint azt bármikor gondoltuk volna. Ennek apropóján gyorsan összeszedtük azokat az előnyös tényezőket, amik a home office segítségével könnyedén kiaknázhatók.

Akár sikerült már megbarátkozni az otthoni munkavégzéssel, akár szokni kell még a dolgot egy kicsit, mindenképp érdemes rá lehetőségként tekinteni és messzemenően kihasználni az előnyeit.

Rengeteg időt megspórolhatunk

A home office egyik legnagyobb előnye, hogy egy az egyben megspórolhatjuk az ingázás kellemetlenségeit. Nem kell tehát a dugóban araszolni, nem kell részt venni a tömegközlekedés heringpartijában, ennél sokkal kényelmesebben telnek majd a reggelek.

Vagyis elég lesz későbbre állítani az ébresztőt, így kipihentebben vághatunk bele a napi teendők intézésébe.

Saját magunknak oszthatjuk be az időt

Hacsak nincs szigorúan előírva a munkaidőnk, és nem kell úgymond „belogolni” pontban reggel nyolckor, akkor sokkal szabadabban dönthetünk az időbeosztásról. Kezdhetünk akár kora hajnalban, késő délelőtt vagy este is.

A lényeg, hogy a munka el legyen végezve. A „mikor” kérdést pedig úgy válaszolhatjuk meg, ahogy számunkra a leginkább komfortosnak számít.

Olyan munkakörnyezetet alakítunk ki, amilyet csak szeretnénk

Gondoljunk csak bele, az irodában abból kell képletesen főzni, amit ott kézhez kapunk. Otthon viszont olyan széket, asztalt vagy kanapét használhatunk a munkához, amilyenhez csak kedvünk van. Tehát olyan munkakörnyezetet tudunk a magunk számára kialakítani, amiben a leginkább produktívak lehetünk.

Sőt, a színek, a dekorelemek és az egyéb használati tárgyak elrendezése kapcsán is teljes szabadságot élvezünk. Senki nem szól tehát bele abba, hogy miként rendezzük be a munkakörnyezetet.

Több lehetőséged lesz a pihenésre

Az internet, a modern weboldalak és a távoli virtuális szerverek adta lehetőségek óriási potenciált rejtenek magukban. Így a home office keretei között azt is megtehetjük majd, hogy az ebédszünet részeként szusszanunk mondjuk egy negyed órát. Most őszintén, melyik irodában adnak lehetőséget egy kis ebéd utáni frissítő sziesztára?

Nem feltétlenül kell feszengeni a dress code miatt

Sokan ezt is nagyon kedvelik az otthoni munkavégzésben. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, ugyanis csak akkor kell egy kicsit kiöltözni, amikor Skype vagy Zoom megbeszélésre készülünk és a webkamerát is használni kell.

Szóval ha szeretnénk, akkor nyugodtan végig tudjuk dolgozni a napot melegítőben és kényelmes pólóban vagy akár pizsamában is. Utóbbival azért érdemes óvatosan bánni, ugyanis néhány napot egyhuzamban így letolva könnyen negatív spirálba kerülhet a motiváció.

A kényelmes otthoni öltözék kapcsán érdemes lesz megmaradni az arany középútnál, hogy kellően produktívak maradjunk a home office keretei között is.