Az országúti kerékpár hajtásra teremtetett!

Az országúti kerékpár tökéletes választás, ha a sebesség, a tempós előre haladás szerelmese. A kategóriában hobbi, sport és verseny variációk közül válogathat, egyedi elvárásainak megfelelően. Ha még csak most ismerkedik ezekkel a járgányokkal, akkor érdemes előbb a hobbi bringák között körbe néznie. Viszont ha nagyra vágyó terveket fontolgat, akkor bátran szintet léphet. A sportos alternatívák egyfajta átmenetként szolgálnak, de úgy is fogalmazhatunk, hogy felvezetik a verseny modelleket.

Hogyan növelheti sebességét, hatékonyságát?

Az országúti kerékpár kialakítása, minden részletében ahhoz igazodik, hogy általa szó szerint megtapasztalhassa a féktelen száguldás élményét. A kos kormány, az emelt nyereg, és a könnyű vázszerkezet együttesen lehetővé teszik a gördülékeny hajtást. Hogy mi kell a sebesség fokozásához az optimális bringán kívül? Egyrészt a légellenállás hatékony csökkentése. Másrészt megfelelő fizikai állapot.

Az edzettségről és annak mértékéről kevesen, keveset beszélnek. Pedig ez az alapja mindennek. Szépek azok a tervek, és célok, amik a száguldásról szólnak, de ha nem áll készen fizikailag, akkor hiába a csúcstechnológia. Érdemes a testét felkészítenie, edzenie, erősítenie. Ha ez megvan, és stabil fizikummal büszkélkedik, akkor már pattanhat is a nyeregbe.

De tényleg, miért is van megemelve az országúti konstrukció nyerge?

Nem azért, hogy magas lóról tudjon beszélni. Félretéve a viccet, a szerkezet azért vesz fel ilyen formát, hogy ráülve, szinte kényszerítve legyen az előre hajlásra. Ezzel a testtartással mérsékelheti a légellenállást, azaz a tempója fokozódhat. A kos kormány fogása kényelmes, és a ráhajlás szempontjából is stramm választás.

Acél, alumínium vagy karbon vázas országúti kerékpár a jobb?

A kérdés inkább az, hogy mik az egyéni igényei, elvárásai.

Versenycélok teljesítéséhez nyilvánvalóan a karbonváz a lehető legjobb választás. Felülmúlhatatlan könnyűségével hihetetlenül egyszerűvé varázsolja a tekerést. Viszont ha hobbi szinten űzné a tekergést, akkor az acél vagy alu váz is tökéletes döntés.

Az országúti kerékpár kétségtelenül taposásra, hajtásra, tekerésre született. Egy, elképzeléseivel harmonizáló bringával úgy falhatja a kilométereket, hogy közben minden zsigerét áthathatja a szabadság, a határtalanság érzése.