Az ipari kenőanyagok jellemzőiről és előnyeiről bővebben

Az ipari kenőanyagok nélkül a második ipari forradalom nemigen mehetett volna végbe. Az ásványi olajak egyik fő alkalmazási területe a kenőanyagok területe, többek között azért, mert ezek nem vezetik az elektromosságot. Megtalálhatjuk a nagy tisztaságú ásványi olajakat a transzformátorokban is, és vannak olyan olajradiátorok és elektromos tűzhelyek, amelyek szintén. Egy másik rendkívül fontos jellemzője az alkalmazások során, hogy nem köti meg a levegőben található nedvességet, ezzel kiválóan alkalmassá válik szabadon található, akár mozgó felületek lekenésére is. Ezért például minden kerékpár tulajdonos ilyen jellegű kenőanyagot használ a kerékpár csapágyai és magának a láncának a kenésére is.

Milyen más területeken használnak kenőanyagokat?

Az acéliparban a kenőanyagok olyan értelemben nagyon komoly terhelésnek vannak kitéve, hogy megállás nélkül is ki kell tudniuk fejteni a hatásukat. A speciális kenőanyagoknak (akár extrém) magas hőmérsékleten, víznek, gőznek, megterhelő és agresszív közegnek kell ellenállnia. Itt nem is szabad hagyományos kenőanyagok használatára gondolni.

A gépjárműbelsőkben a kellemes illatú és tartós kenőanyagok felelnek azért, hogy könnyeden és zökkenőmentesen történjen az ülésállítás, a vezérlés csendes legyen és egyszerű és kevesebb nyikorgással, csapódással és sípolással találkozzunk. Ezek nem is olyan rég egy luxuskategóriás jármű sajátjai voltak leginkább, de manapság már a legtöbb autóban odafigyelnek az ilyen „apróbb” mozzanatokra is.

A gépjárműiparban pedig szintén kenőanyagra van szükség, hogy egyáltalán a fentebb említett problémakörök – azaz egy jól működő autó elkészülhessen. A szállítóberendezések, mint a futószalag esszenciális darabja a gyártásnak, legyen szó autókról, zöldségekről vagy energiaitalokról. Ide pedig többfajta kenőanyag is használható, az élelmiszeriparban népszerű termék az olyan kenőolaj, amely a tisztításban is sokat tud segíteni. De a termelés során még ezer helyen szükség lehet magas minőségű kenőolajokra: ilyen az építőanyagok gyártása is.

A fafeldolgozó ipar is sokat köszönhet a kenőanyagok modern fejlesztéseinek, hiszen egy jó minőségű, speciális kenőanyaggal jóval tovább működik majd optimálisan a berendezésünk. Az egyik ilyen berendezés a farostlemezek előállításánál igénybe vett és különösen kihasznált prés, többek között azért, mert a lemezek folyamatos elállítása során nagyon magas, 250 °C-os hőmérséklet is keletkezhet. De nemcsak a hőmérséklet a megoldandó probléma, hanem az is, hogy a kopás a lehető legkevésbé okozzon kárt az idő múlásával és a lehető legkevesebb lerakódás képződjön.

Sok mindenben hasonló a helyzet a fémmegmunkálás során, itt többek között a forgácsoló berendezéseknél ajánlott speciális kenőanyagok használata: érdemes olyan céggel felvenni a kapcsolatot és olyantól vásárolni, amely az adott szakterületet valóban ismeri.

Ha még többet szeretne megtudni az ipari kenőanyagok előnyeiről, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a klueber.com  weboldalon, ahol még sok-sok más terület kenőanyagfelhasználásáról is megtudhatunk többet is.