Amit a konténerházakról tudni érdemes

Napjainkban egyre nagyobb ütemben terjednek el lakossági felhasználásban is a mobilházak. Sokan azonban nincsenek tisztában a konténerházak előnyeivel, holott több rendkívül hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Az emelkedő ingatlanárak mellett pedig bizony érdemes átgondolni ezt a lehetőséget is. Nézzük a leglényegesebb dolgokat, amelyeket a konténerházakról tudni érdemes!

Mi is valójában a konténerház?

Sokan vannak, akik ha először meghallják azt a szót, hogy konténerház, először a tengeri szállító eszközök jutnak eszükbe. Azonban a konténerek felhasználása ennél sokkal több lehetőséggel kecsegtet: számos cég foglalkozik lakó konténerházak megépítésével is. Manapság ezek az építmények többféle nyersanyagból készülhetnek, de mindegyik konténer alapszerkezete egy könnyű vasváz. Az oldalfala rendszerint egy 1,5 mm vastagságú acéllemez.

A konténerházak méreteit tekintve előre meghatározott méretek jellemzők. A szélesség tekintetében általában 3-3,7 méter, míg hosszúságban 7-13 méter között szokott mozogni. A belmagasságot tekintve 2,5-3 méteres lakókonténerekkel találkozhatunk az esetek zömében a piacon. Általában 20 lábas, vagy 40 lábas HC konténerként emlegetik a méreteit.

Milyen előnyei vannak a konténerházaknak?

Masszív építmények

Ne felejtsük el, hogy ezek ez építmények ugyanúgy készülnek, mint azok a szállítási eszközök, amelyeket vízi, légi és szárazföldi kereskedelemben egyaránt használnak. A felhasznált alapanyagok is időtállóak, stabilak és masszívak. A konténerház strapabírását az is jelzi, hogy körülbelül 3 tonnát nyom. Másszóval, rendkívül megbízhatók, amelyekkel hosszútávra lehet tervezni nyugodtan.

Mobilisak

Mindenkivel előfordulhat, hogy kap egy visszautasíthatatlan munkaajánlatot, és mihamarabb költözni kell az ország egy másik pontjára, vagy akár külföldre. Egy konténerháznál nem kell aggódni az ezzel járó kellemetlenségek miatt: ergonomikus kialakításuknak és könnyű vázuknak köszönhetően könnyen szállíthatóak. Darus, akár targoncás emeléssel feltesszük az építményt egy kamionra, és már vihetjük is egyik helyről a másikra. Természetesen a célterületnek könnyen megközelíthetőnek kell majd lennie szállítás során. Amennyiben nem vízszintes talajra van elhelyezve, az könnyen kompenzálható kisebb tartó fa gerenda alápolcolásával 1-1 oldalon.

Gazdaságos

Először is, egy konténerházat sokkal alacsonyabb költségekből fel lehet építeni, mint egy téglaházat. Ráadásul a kifejezetten földszinti konténerek általában még kedvezőbb áron vásárolhatók meg a konténereket forgalmazó cégek kínálatában. Másodsorban gördülékenyen kivitelezhető a közművekre való csatlakozás, egy megfelelő szigeteléssel pedig gazdaságosan fűthető és hűthető egy konténerház. Mindezeken felül a karbantartása is alacsony anyagi keretek között tartható.

Gyorsan felhúzható

Amíg egy téglaház felépítése akár több évet is igénybe vehet, addig egy konténerháznak ennél jóval kevesebb idő kell. Mindössze 1-2 hét szükséges ugyanis utóbbi felépítésére, ráadásul esetekben bővíthetők is további modulokkal. Így akár nagyobb lakóhelyet is kialakíthatunk igény szerint, ha mondjuk bővülne a család.

Milyen egy konténerház lakhatósága?

A konténerház a hiedelmekkel ellentétben igen komfortos, és egyáltalán nincs benne „dobozérzetünk”. Azonban mindenképp győződjünk meg arról, hogy az értékesítő cég megbízható, és megfelelő referenciákkal rendelkezik. Az egyik ilyen vállalkozás, amelynél érdemes hazai tekintetben minőségi konténerek ügyében kopogtatni, az a Mobilainer Properties Kft. A cég garanciát vállal az összes általuk telepített építményre, ráadásul roppant segítőkészek is.

Egy lakó konténerházat igen otthonossá tudnak varázsolni a hozzá passzoló, helytakarékos berendezési tárgyak. Ezeket megvásárolhatjuk magunk is, de a cégek nagyrésze már eleve teljesen felszerelve kínálja az építményt, elektromos szerelvényekkel, hideg-meleg vízrendszerrel és konyhaszekrénnyel. Könnyen átfesthetők a konténerek más színre is, és még vízelvezető is tartozik hozzájuk.

A konténerházakat akár be is burkolhatjuk kedvünk szerint ugyanazokkal az anyagokkal, amelyekkel egy téglaházat vonnánk be. Legyen szó kültéri vagy beltéri burkolatról, mind a kettőre lehetőségünk van. Így akár a beltérre tehetünk laminált padlót, csempét vagy tapétát, míg kintre egy fa borítást, esetleg fa mintázatú lemezt.

A szigetelés – ha hosszútávra telepednénk meg egy konténerházban – azonban elhagyhatatlan. Miután a vas viszonylag gyorsan lehűl, ezért több, 20-25 centiméter megfelelő szigetelés is szükséges lehet néhány esetben. A szigetelés az esetek nagy részében üveg- vagy kőzetgyapot, hungarocell vagy purhab. A belső komfortot ezután remekül biztosíthatjuk nyáron klímával, míg télen elektromos fűtéssel. Miután az ajtók és az ablakok általában műanyagok, ezért hatékonyan szigetelik a konténerházat.

A konténerházak igénybevételét lakhatás szempontjából semmiképp sem szabad lebecsülni. Számos hasznos tulajdonságának köszönhetően akár egy személy, akár egy 4-5 fős család számára is biztosítani tudja az ideális otthont. Így mielőtt nagy sietségünkben nekifognánk egy téglaház megtervezésének, vegyük számításba egy lakó konténerház vásárlás lehetőségét is.