Alapvető tippek a befektetéssel kapcsolatban

Manapság olyan sok lehetőség áll rendelkezésre a teljes körű szolgáltatást nyújtó tőzsdei brókerektől kezdve a diszkont tőzsdei brókereken át a banki alapú tőzsdei brókerekig, és mindenki azt állítja, hogy ők a legjobb brókerek a piaci részvénykereskedelemhez, így rendkívül nehéz és gyötrelmes lehet kiválasztani egy jó brókert a kereskedéshez, különösen, ha először próbál belépni a piacra.

Mielőtt belevágna egy jó bróker kiválasztásába a kereskedéshez, fontos, hogy ezt a 3 kérdést feltegye magának.

Nyitott arra, hogy a nulláról tanuljon?

A kereskedés olyan dolog, ami időbe telik. A hozzá szükséges oktatás nem varázslat. Hónapokba telik, mire megérti az alapokat, majd ezután lehet átvenni a világuralmat. És igen, ezt határozottan megteheti, ha időt és energiát fektet az alapok elsajátítására, és továbblép az előrehaladó stratégiák felé.

https://www.mnb.hu/letoltes/kivonat-temaelemzes-0204.pdf

Kereskedő vagy befektető?

A különbség megértése döntő fontosságú a piacon való eligazodásban. A kereskedő olyan személy, aki rövid távú profitrendszer alapján dolgozik. Minden nap belép a piacra, talál valami nyereséget, kereskedik, és elmegy. A befektetők ezzel szemben hosszú távon gondolkodnak. Vesznek néhány részvényt, és elfelejtik. Néhány év múlva visszatérnek, hogy learassák a nyereséget. Meg kell határoznia, hogy melyik csapatba tartozik, és melyik felel meg az igényeinek.

Egyedül fog kereskedni?

A hagyományos módszerrel fog kereskedni, vagyis a tőzsdeügynökére támaszkodva, hívások elhelyezésével és a call-and-trade lehetőség használatával, vagy saját maga fog kereskedni a tőzsdeügynökök által biztosított eszközökön és mobilalkalmazásokon keresztül elérhető kereskedési platformok használatával? Ha a hagyományos módszert választja, a jó brókerek a tőzsdei kereskedéshez minimális késleltetést biztosítanak, hogy a kereskedési megbízás a tőzsdei bróker hívásával egy időben kerüljön leadásra.

1.   Bróker- és egyéb költségek

Ellenőriznie kell, hogy a brókerköltségek nem túl magasak-e vagy sem, hogy beléphessen a piacra. Vannak olyan brókercégek, amelyek nagyon magas számlanyitási és fenntartási díjakat számítanak fel.

Vannak viszont olyan brókerek, akik manapság ingyen nyitnak számlát. Vannak olyanok, akik a kereskedési értékek egy százalékát számítják fel, amelyeket általában teljes körű kereskedési brókereknek neveznek. És vannak olyanok is, akik a legelején kifejezetten feltüntetett átalánydíjat számítanak fel, amelyet a kereskedési értéktől függetlenül felszámítanak. Ezeket a tőzsdei brókereket diszkont tőzsdei brókereknek nevezik.

A jó online brókerek a tőzsdei kereskedéshez biztosítják, hogy nincsenek rejtett díjak, és hogy minden díjat kifejezetten közölnek az e-mail értesítéseken keresztül az átláthatóság biztosítása érdekében.

2.   Kereskedési platformok

Ez egy kulcsfontosságú rész, különösen akkor, ha a kereskedést egyedül végzi. Ez azért fontos, mert minden tőzsdeügynök biztosít valamilyen kereskedési platformot, de sokukat eleve nem igazán érdemes használni.

A jó online kereskedési brókerek keményen dolgoznak a tőzsdei platformok minőségének javításán. Ezek a platformok folyamatosan javulnak a felhasználói élmény, a sebesség és a teljesítmény, a megbízások leadásának késleltetése tekintetében.

A Plus 500 például egy jól ismert platform. Értékeléseit a trusted-broker-reviews.com oldalon ellenőrizheti. Természetesen a kereskedési platformokra vonatkozó szabályzatokkal is érdemes konzultálnia.

3.   Kezdeti letét

Ez nem jelent nagy gondot, mert bármikor visszaszerezheti. Az egyetlen aggodalom, ami fennáll, hogy a közvetítői százalékot a szállításkor levonják. Minél kisebb a kezdeti letét, annál magasabb a brókerköltség, amit ki kell fizetnie. Egy 1000-es kezdeti letét 0,45%-os brókerköltséget eredményezhet kereskedésenként. Egy 10 000-es kezdeti letét 0,15%-os brókerköltséget eredményezhet.

4.   A kutatócsoport szakértelme

Általában csak a teljes körű szolgáltatást nyújtó tőzsdeügynökökhöz kapcsolódik. A legjelentősebb kutatócsoporttal rendelkező teljes körű szolgáltatást nyújtó tőzsdei bróker kiválasztásának feladata, amely önmagában is ijesztő feladat, megkönnyíthető, ha megvizsgáljuk a kutatócsoport hitelességét, ha jelen vannak a hírcsatornákon, az újságokban és a folyóiratokban a megjelenített publikációikkal. A látható kutatócsapat általában egy jó online kereskedési brókerre utal.

5.   Alapátutalási folyamat

Nem fontos tényező, de nagyon fárasztó feladat egy napi kereskedő számára, különösen akkor, ha csak most lép be a piacra. Az történik, hogy a bankszámlájáról át kell utalnia pénzeszközöket a kereskedési számlájára, amikor kifogy a pénzeszközökből. Ezt a folyamatot a banki tőzsdei brókerek egyszerűsítik.

6.   Ügyfélszolgálat

Ez a szolgáltatás inkább a teljes körű szolgáltatást nyújtó tőzsdeügynökökre vonatkozik, és olyan tényezőktől függ, mint a szolgáltatás által igénybe vett átfutási idő, az ügyfélszolgálati csatornák, például chatbotok, az ügyfélszolgálati személyzet elérhetősége, többnyelvű támogatás, strukturált eszkalációs folyamat stb.

7.   Offline jelenlét

Csak a teljes körű szolgáltatást nyújtó brókereknél. A jó online kereskedési brókerek a teljes körű szolgáltatási szegmensben offline jelenlétet alakítanak ki az albróker franchise hálózatokkal azáltal, hogy megteremtik a kézzelfoghatóság érzetét és bizalmi tényezőt hoznak létre azzal, hogy az ügyfeleknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy kapcsolatba lépjenek a helyi albrókerükkel és naprakészek maradjanak a piacon.

8.   Márka hírnév

A tőzsdei kereskedés szabályozott piac, a kormányok minden évben rengeteg ellenőrzést végeznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem történnek átverések. Azonban ezek a dolgok megtörténnek néhány jó brókernél is a tőzsdei kereskedésben.

Végezze el a kutatást, hogy megtudja, a tőzsdeügynök tiszta lapokkal rendelkezik-e, vagy a múltban már előfordultak-e csalások. Győződjön meg arról, hogy az Ön által választott tőzsdeügynök rendelkezik a kormányzati hatóságok által kiadott engedéllyel.