A szórt purhab szigetelés előnyei és hátrányai

A poliuretánokat az IG Farben leverkuseni laboratóriumának köszönhetjük, akik kifejlesztették ezt az anyagot még 1937-ben. A purhab felhasználása azóta már széles körben elterjedt, és rengeteg iparág használja, köztük az autóipar és a bútoripar.

Ezt az anyagot már régóta felfedezte magának az építőipar is, ugyanakkor a szórásos technológiára elég sokat kellett várni. Ennek az az oka, hogy a purhab a környezeti tényezőkre nézve elég érzékeny, megfelelő hőmérséklet és páratartalom kell hozzá, emellett a szállítása sem teljesen problémamentes.

A purhab szigetelés ennek ellenére jó befektetés lehet a megrendelőknek, hiszen számos előnnyel rendelkezik. Hőszigetelésre nagyon jó, ráadásul a szórásos technika segítségével a nehezen hozzáférhető helyekre is el lehet juttatni.

Manapság már gépesítve használják, aminek nagyon kevés a munkaerőigénye is, tehát nem kell egy komplett hadsereget fizetni azért, hogy felkerüljön ez a fajta szigetelés. Természetesen vannak hátrányai is, de ez inkább a kivitelezőnek okoz fejtörést az anyag érzékenysége miatt.

Mik a purhab szigetelés pozitív tulajdonságai?

A purhab egy nagyon jó szigetelőanyag, szinte bárhol használható, tetők és falak szigetelésére egyaránt. Különlegessége abban rejlik, hogy szinte minden felületre feltapad, vízszigetelő, egészségre ártalmatlan, hőhídmentesen szigetel, és maximális a helykihasználása. A legapróbb résekbe és repedésekbe is behatol kitöltve a rendelkezésére álló teret. Ha kiszárad, teljesen szagtalan, kemény és térfogattartó, ráadásul olyan anyag, ami egyáltalán nem táplálja az égést, ezért egy esetleges tűz esetén még a tűz terjedését is gátolhatja.

Emellett huzatmentességet garantál, ugyanakkor nem tárolja a nedvességet, mivel páraszellőző tulajdonsággal bír. Ha már megkeményedett, a purhab oldhatatlan, nem bomlik vagy öregszik el, és a gombásodást, penészesedést és a dogosodást is meggátolja. Az öregedés során nem veszít a minőségéből, nem lesz szivacsos, nem válik nedvszívóvá sem. Szintén pozitív tulajdonság, hogy egyáltalán nem számít veszélyes anyagnak, egyszerű kommunális hulladéknak tekintendő, ha kibontanánk, vagyis simán a kukába dobható.

A purhab szigetelés árnyoldalai

A purhab a pozitív tulajdonsági mellett természetesen hátrányokkal is rendelkezik, ugyanakkor ezek inkább a felvitelével kapcsolatos problémák, és nem a használatából erednek. Egyrészt nagy gondot kell fordítani a felület előkészítésére, mert a poros felületre nem fog feltapadni az anyag. Mivel gépesített a technológia, jól válasszuk meg a kivitelezőnket. Egyrészt azért, mert bár a purhab olcsó, az ügyetlen kezelő sokat pocsékolhat, amit majd a megrendelőnek kell megfizetni. Másrészt az anyag érzékeny a hőre és a páratartalomra, jó, ha hozzáértő szakember csinálja.

A másik hátránya ennek a szigetelési módnak, hogy a berendezést egy airless rendszerű reaktor működteti, ami nagy precizitást igényel, emellett az alkatrészek is könnyen kopnak, aminek a cseréje elég drága. Persze ez főként a kivitelezőnek okoz problémát és nem a megrendelőnek.

Ami szintén negatív tulajdonság, hogy az anyag nem UV álló, ezért például lapos tetők esetén érdemes megfontolni a használatát, mert az UV védelem eléggé megdobhatja a költségeket