A nedves takarítás kivitelezésének javasolt módja

Léteznek olyan körülmények, ahol a száraz takarítás már kevésnek bizonyul, és egyértelműen a nedves takarítás kivitelezése válik indokolttá. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a módszert egész pontosan hogyan kivitelezzük.

A cikkben tehát ismertetjük a nedves takarítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, egyúttal arra is felhívva a figyelmet, hogy az eredményes takarítás mellett miért kell kiemelt figyelmet szentelni a biztonságos munkavégzés kérdésének.

Mikor lehet leginkább szükség a nedves takarításra?

A nedves takarítás olyan körülmények között válhat esedékessé, ahol a száraz takarítás már eredménytelennek bizonyul. A vastag, letapadt koszrétegek, a zsíros, makacs szennyeződések eltávolítására bizony nehezen találhatnánk hatékonyabb megoldást a nedves takarításnál.

A módszeren belül is léteznek különféle egyedi megoldások, akár az alkalmazott eszközök, akár az áztatás mértékének függvényében. A választott metódust mindig célszerű az eltüntetni kívánt szennyeződés mértékének, illetve kiterjedésének függvényében megválasztani.

Így célszerű kivitelezni a takarítást nedves eszközökkel

A leginkább alapvető technika az, amikor egy előre benedvesített szivacs segítségével végezzük el magát a takarítást. Ezt a módszert egyébként a nem vízálló felületek esetében is alkalmazhatjuk, ugyanakkor a vizet nyomkodjuk ki alaposan a szivacsból.

A második fokozat a lemosás, amikor egy vödör vizet is magunk mellé veszünk, a szivacsot pedig gazdagon bele is mártjuk, hogy a víz és a tisztítószerek dolgozni tudjanak. Ami a tisztítószereket illeti, mindig a célfelülethez javasolt változatot érdemes alkalmazni a felület megóvása érdekében.

Amennyiben a nedves takarítást a magasabban fekvő részeknél is meg kell oldanunk, akkor célszerű erre alkalmas létrát vagy stabil állványt kerítenünk. A biztonság ugyanis a legfontosabb annak érdekében, hogy takarítás közben ne forogjon veszélyben a testi épségünk, és kényelmesen tudjunk haladni.

Amit a bő vizes lemosás alkalmazásáról tudni érdemes

Ez a megoldás csakis azoknál a felületeknél jöhet szóba, ahol a nedves takarításhoz alkalmazott víz biztosan nem fog kárt tenni sem a felületen, sem pedig a közvetlen környezetében. Amennyiben ezek a feltételek adottak, akkor a módszerrel a nagyobb mennyiségű kosz és szennyeződés eltakarítása is könnyedén megoldható.

Persze a viszonylag sok víz alkalmazása miatt célszerű olyan helyszínt választani a kivitelezéshez, ahol nem fog a munka sárral együtt járni. Ha pedig magasban kell elvégeznünk a bő vizes lemosást, akkor mindenképpen gondoskodjunk a stabil pozíciót biztosító létráról vagy pedig a megbízható állványról.

Ezeken a szerkezeteken állva ugyanis biztos lehet a pozíciónk, tehát kényelmesen dolgozhatunk, miközben a saját testi épségünket sem veszélyeztetjük.