A megfelelő hidraulikafolyadék kiválasztása

A hidraulikaolaj típusa és viszkozitása nem mindegy, ezért fontos, hogy a rendszerhez megfelelő folyadékot válasszunk. A specifikációkat a szivattyú típusa, az üzemi hőmérséklet és az üzemi nyomás határozzák meg.

Választás szivattyúk alapján

Az alapolaj típusa, a kenőanyag minősége és teljesítmény tulajdonsága mind nagyban befolyásolják, hogy melyik rendszerhez lesz megfelelő. A követelmények között hatalmas különbségek vannak a működési környezet, a rendszerelemek és számos más változó függvényében.

A kiválasztást éppen ezért több kritériumtól kell függővé tenni. Ezek körül az első a szivattyú tervezési típusa. Ez három kategóriát tartalmaz; a lapátos, dugattyús, illetve fogaskerekes szivattyúkat. Ezek mindegyike egyedi igényeket követel meg, ezért eseti alapon kell őket kezelni.

A lapátos, azaz Vane szivattyúk működési alapja egy forgórész, ami egy bütyökgyűrű körül forog. A mozgó lapátok a belső érintkezés következtében kophatnak. Egy drágább kategóriáról van szó, ami kiválóan fenntartja a folyadék áramlását. Általában 14 és 160 centisztok viszkozitási tartományú hidraulikaolajat igényelnek.

A dugattyús szivattyúk a leggyakoribbak a közúti közlekedésben. Tervezésük alapelve a tartósság, és a korábbi típusnál jóval magasabb üzemi nyomást is generálhatnak. Az ezekhez használatos folyadékok viszkozitási tartománya 10 és 160 centisztok között mozog.

Fogaskerekes szivattyúk esetében kicsit bonyolultabb a kérdés. Ezek a szivattyútípusok mondhatóak a leghatékonyabbnak, és nagyobb mennyiségű szennyeződést képesek elviselni, mint a korábbiak. Azonban két külön típust is megkülönböztetünk közöttük, melyeknek más igényei vannak.

A belső fogaskerék-szivattyú hatékony és csendes szerkezet, ami igen széles viszkozitási tartományban képes működni. 2200 centisztok fölé azonban nem érdemes menni.

Ezzel szemben a külső fogaskerék-szivattyú kevésbé hatékony, de karbantartása jóval egyszerűbb, javítása olcsó, és folyamatos áramlást biztosít. Viszkozitás szempontjából pedig jelentős eltérés, hogy a 300 centisztok szintjére sorolható.

Alkalmazásalapú választás

Ugyan a legtöbb esetben fontos, hogy a lehető legjobb hidraulikai folyadékot alkalmazzuk, vannak esetek, ahol érdemes mérlegelni ennek a szükségességét. Fontos figyelembe venni a rendszer igényeit.

Olyan esetben, ahol a rendszer folyamatosan rossz körülmények között dolgozik, és a karbantartási munkálatok is igen ritkák, nem feltétlenül érdemes a legdrágább folyadékot a legjobb adalékanyag-csomaggal beszerezni.

Azonban, ha a rendszer nagy terhelésű, megfelelően karban van tartva és maximális a kihasználtsága, indokolt prémium termékekkel ellátni. Az OlajShop.hu-nál kapható hidraulikaolajok között érdemes körülnézni, ha minőségi terméket szeretne vásárolni.

A viszkozitás fontossága

Ha a folyadék nem megfelelő viszkozitással bír, akkor az negatív hatással lesz a rendszer élettartamára, csökkenti a szivattyú megbízhatóságát és hatékonyságát. Éppen ezért lényeges, hogy betartsuk a szivattyútípushoz előírt értékeket.

Érdemes ellenőrizni a szivattyú üzemi hőmérsékletét is, és összevetni azt a folyadékon feltüntetett értékkel.