A klímavásárlás lépései

Ha egy ideje azon törjük a fejünket, hogy jó lenne klímát vásárolni, azonban nem tudjuk, hogy miként álljunk neki, akkor ez a bejegyzés nekünk szól! Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket.

1. A megfelelő szakember kiválasztása

A hol mindig fontos kérdés. Nem utolsó szempont, ha a cég közel van a lakásunkhoz, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne külön vásároljuk meg a klímát, hanem bízzuk nyugodtan a beszerelési munkálatokat végző cégre.

Sokan a nagy műszaki áruházak egyik akciójára csapnak le, azonban ezek a készülékek gyakran az alsó kategóriába tartoznak, hamarabb elromlanak, és a cserealkatrészek is drágák lehetnek. Sokkal jobban járunk, ha inkább nekünk tetsző céget választunk, és rájuk bízzuk a megfelelő berendezés beszerzését.

2. A minőség fontossága

A mit kérdésre akár azt is válaszolhatnánk, hogy milyet. Tény és való, hogy jobban járunk, ha kicsit többet költünk. A minőségi klíma berendezések megbízhatóak, és olyan szervizháttérrel rendelkeznek, amit később igénybe vehetünk.

Mindig van alkatrészellátásuk, és a garancia sem fog a levegőben lógni, ha esetleg valamilyen problémánk adódik. Igaz, hogy elsőre többet fizetünk, viszont hosszútávon megéri a befektetés.

3. Személyes elvárások

Ha tudjuk, hogy minőségi klímára vágyunk, akkor jöhetnek az elvárások. Kérdezzük meg magunktól, hogy milyen funkciókra lesz szükségünk. Ha például alternatív fűtésben gondolkodunk, akkor a hűtő-klíma lesz a legjobb választás, amivel a fűtés árát is megspórolhatjuk, és megfelelő szigetelés mellett sokkal gazdaságosabb a hagyományos megoldásoknál.

4. A telepítés helye

Ezután jöhet a telepítés helye. Ha társasházban lakunk, akkor egyeztessünk a lakóközösséggel. Gondoljunk arra, hogy a klíma felhelyezéséhez fúrás is kell, tehát olyan időpontot válasszunk, amikor a legkevésbé zavarjuk a többieket.

Mindig figyeljünk arra, hogy a szerelő megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezzen, mivel ellenkező esetben mi vihetjük el a büntetést. Ezután jön a beszerelés, ami ideális esetben pár óra alatt megvan. Mindig a szerelő végzi el, tehát itt már kevesebb dolgunk lesz.

5. Utómunkák

Utolsó lépés a rendszeres karbantartás legyen, amelyet szintén érdemes hozzáértő szakemberrel végeztetni, de az egyszerűbb tisztításokat akár mi magunk is elvégezhetjük, évente akár többször is. Ennek menetét a használati útmutató tartalmazza.