A húsok és az állati fehérjék szerepe a kutyák etetésében

A kutyatartók egy része meg van győződve róla, hogy kedvence etetésének tekintetében sosem volt még olyan könnyű dolga, mint manapság. Hiszen rengetegféle eledel található a piacon, így igazán van miből válogatni!

A másik részüknek viszont pont ez okoz fejfájást. A sokféle kutyatáp közül hogyan lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik a legmegfelelőbb négylábú barátunk számára?

Ősi ragadozók nyomában

Azzal talán nem mondunk újdonságot, hogy a kutyák a farkasok leszármazottai. A ma élő kutyusok legközelebbi rokonai a szürke farkasok. Olyannyira szoros ez a kapcsolat, hogy a DNS-ük összetétele is 97%-ban megegyezik! 

Bár a háziasítás során a félelmetes vadállatból szelíd, hűséges társ lett, a belső szervei és az anatómiai felépítése még mindig teljesen megegyezik vad ősével. Ennél fogva a táplálkozási szokásai is megőrizték az ősi tradíciókat. 

Hús, hús és hús

Bár ma már a kutyusok legfeljebb csak játékból vadásznak, azért a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagok bevitele ugyanúgy lényeges számukra. Ez elsősorban állati fehérjéket, főként húst jelent. Viszont nem, semmiképp sem a házilag főzött, emberi fogyasztásra szánt maradékot! 

Sokkal jobban teszed, ha inkább egy olyan jó minőségű kutyaeledelt szórsz kedvenced etetőtálkájába, ami pontosan a neki szükséges összetevőket tartalmazza. A kutyatáplálás szakértője a Kutyakajas.hu Webáruház az Orijen tápokat ajánlja figyelmedbe! 

Ezen eledelek hústartalma 85%, ami többszöröse az átlagosnak! Ráadásul mentes mindenféle növényi hozzávalótól, így nem alakulhat ki miatta gluténérzékenység, ami ma már az emberek mellett a kutyákat is veszélyezteti. 

Igazi ínyencség a négylábúaknak

Talán te is jártál már úgy, hogy megkínáltad kutyusodat egy újfajta eledellel, és meglepődve láttad, hogy nem igazán ízlik neki. Ha ilyet tapasztalsz, érdemes alaposan átböngészni az adott táp összetevőit. Ha teli van mesterséges adalékokkal, ízfokozókkal, kukoricával, szójával, akkor egy finnyásabb kutyus könnyen nemet mondhat rá. 

Egy minőségi eledelben viszont többnyire húsok találhatóak, például baromfi, marha, bárány, hal, kacsa, a különlegesebb fajtákban kecske vagy akár szarvas is. Ezek mind-mind olyan hasznos állati fehérjék, melyre a kutyus szervezetének szüksége van ahhoz, hogy egészséges és életerős legyen. 

Válassz életkor és testalkat szerint!

Nem árt azt is figyelembe venned az eledel vásárlásakor, hogy milyen idős és mekkora méretű kutyusod van. Általában külön-külön kapni kölyköknek, felnőtt állatoknak és idősebb ebeknek való tápokat. 

Ezen kívül nem ugyanaz a táplálékigénye egy kistestű vagy egy nagytestű kutyának sem. Valamint meg kell említenünk az ételallergiás vagy túlsúlyos ebeket, nekik szintén másféle eledelre van szükségük. 

Ha azonban jól ismered kutyád igényeit, akkor néhány próbálkozás után biztosan megtalálod majd a kedvencét.