A Duna

A világ egyik legnagyobb folyójaként a Duna, rendkívüli hajós forgalmat bonyolít egy nap. A kereskedelemtől kezdve, a turisztikai utazásokon át, egészen a kisgéphajóforgalomig, minden megtalálható, ha az ember egy kis ideig figyeli a történéseket.

Jelentősége egészen az ókorig nyúlik vissza, mikor is már a Római Birodalom fontos táborhelyei is a Duna partjára lettek telepítve. Mivel a kereskedelem minden civilizáció alapját képezi, így nem csoda, ha az első falvak, majd később városok is a folyók partján alakultak ki.

A Birodalom bukása után egy kis időre szükség volt arra, hogy újra jelentősen meginduljon a kereskedelem a Dunán, de hála őseinknek erre sem kellett sokat várni. Később a Monarchia alatt is fontos szerepet kapott, ami azóta is tart. Esztergomban, illetve Mohácson is találhatunk egy schengeni határátkelőhelyet, melynek ellenőrzését a Dunai Vízirendészet látja el.

Bár napjainkban nagy hangsúlyt kap a turisztikai hajózás is, hiszen számos nemzetközi utazás egyik állomása Budapest. Emellett gyakoriak az egy, illetve fél napos hajóutak, melyek remek alkalmat nyújtanak a városnézésre.

Budapesti városnézés

A legnagyobb folyónk kettészeli Budapestet, ezáltal az Budára és Pestre osztható. Ha egy turista Budapesten jár, biztosan elmegy megnézni Budapest főbb látványosságai, mint a Hősök tere, a Parlament, a Budai Vár és még sorolhatnánk. Ám keveseknek jut eszébe, hogy milyen csodás látvány lehet ez a szépséges város a vízről nézve, a naplementében, vagy a csillagok alatt.

Szerencsére az Admiral River Cruises-nak eszébe jutott, hogy ezt megmutassa az embereknek. Városnéző túrájuk keretében egy-másfél óra alatt, a Duna hullámain ringatózva csodálhatjuk meg Budapest főbb nevezetességeit, mint a kivilágított Parlament, a Budai Vár esti pompájában, a Mátyás-templom és a Citadella. Természetesen nem maradhat ki a Lánchíd és a Margitsziget sem, amelyet mindkét oldalról szemügyre vehet az utazó.

Ha a látvány maga nem lenne elég, mindezt egy 2 szintes hajóról szemlélhetjük meg, aminek első szintje klimatizált, míg a második szintje nyitott, így innen varázslatos képeket csinálhatunk egymásról a látványosságokkal a háttérben.

A városnéző hajós körutazás a Lánchíd tövéből indul, mivel a legdíszesebb hidat a legkönnyebb megtalálni, azt nem lehet eltéveszteni. A hajón 1 szabadon választott itallal várják a kedves utazót, sőt egy újításnak hála a megváltott jegy 3 napig érvényes. Vagyis, ha a vásárlás napján nem tudnánk elmenni, attól kezdve 3 napon belül választhatunk, hogy 20:30-kor, illetve 22:00-kor szeretnénk-e hajóra szállni a 3 nap valamelyikén.

Ha érdeklik a részletek, látogasson el az Admiral River Cruises oldalára, ahol minden lényeges információt megtalál. Ha pedig úgy érzi, hogy rögtön hajóra is pattanna, foglalja le a hajós városnézést online.