5 jellemvonás, amin minden profi pókerjátékos osztozik

Hogyan lesz valaki profi pókerjátékos?

A póker hallatán sokan asszociálnak a forgandó szerencsére, pedig abban minden profi pókerjátékos egyetért, hogy a szerencse csak nagyon kis mértékben járul hozzá a sikerhez. Bizonyítja ezt az is, hogy az igazán jó játékosok rendre az élre törnek, és a legjobbak évekig vezetik a rangosabb listákat. Mi az, ami tehát szükséges ahhoz, hogy valakiből profi pókerjátékos legyen?

Természetesen szükséges hozzá a játék szeretete. Enélkül gyötrelem lenne minden perc. Érzelmi motivációt ad az az érzés is, hogy egyszerűen jobb vagy másoknál. Ám a sok készség elsajátításához egy út vezet: a gyakorlás. Akár a koncentrációkészséged csiszolnád, akár az eszköztárad bővítenéd, a legjobb módszer, ha sokat gyakorolsz, és figyelemmel kíséred az aktualitásokat.

Milyen megmérettetéseken vesznek részt a profik?

Elsőként, ahogy minden készség, szakma, vagy sportág esetén, érdemes tanulmányozni a profik munkásságát. Napjainkban szinte minden nevesebb versenyt már közvetítenek, ezek közül pedig kiemelkedik a 2004 óta évről évre megrendezett WSOP, azaz World Series of Poker.

A rendezvénysorozat több, mint 100 eventtel a póker minden válfaja iránt érdeklődőnek szolgáltat mintajátékokat, melyeket a GGPoker.eu jóvoltából tavaly óta Magyarországról is online nyomon követhetünk. A weboldal nem csupán közvetíti a versenyt élőben, de csapatokat, játékosokat is szponzorál, nem mellesleg kezdőknek és profiknak is felületet biztosít játékuk tökéletesítésére, naprakész hírekkel szolgál a póker világából, honlapjukon pedig hasznos tanácsokat is találunk.

5 jellemvonás, ami minden profi pókerjátékosban megvan:

A pókernek ma már számos válfaja létezik, így nem létezik egyetlen recept arra sem, hogyan legyen valaki tökéletes pókerjátékos. Ám van néhány jellemvonás és készség, amin a világ legsikeresebb pókerjátékosai osztoznak.

  1. Fegyelmezett érzelmek

A játék heve könnyen magával rántja a tapasztalatlan, fegyelmezetlen játékost, de egy rossz lapjárás is könnyen elkedvetleníti azt, aki nem elég fegyelmezett. Ha ilyenkor dacból, nyereségvágyból megalapozatlan kockázatvállalásba kezd, hamar elveszti a játékot. Ha pedig dühből bedobja a törülközőt, sosem szerez majd elég tapasztalatot. Nem csak arról van szó, hogy egy jó pókerarc elrejti a játékos érzelmi viharait. Egy profi játékos kimondottan jól kezeli az érzelmeit akkor is, ha hihetetlen összegekért folyik a játék.

  1. Folyton fejlődni akarnak

A kezdő játékosok szinte mindig nagy elánnal vetik magukat a póker világába. Egy bizonyos szintig szinte szárnyalva jutnak el, aztán a fejlődésük egyszer csak megtorpan. Ez az a szint, ahol a játéktudásuk csiszolása már nem motiválja őket, csak a játékra koncentrálnak. A profi játékosok sosem elégedettek azzal, amit már elsajátítottak, és folyton keresik a módját, hogy hogyan növeljék az eszköztárukat és készségeiket.

  1. Őszinték magukkal

Nehéz olykor szembesülni a ténnyel, hogy nem egy, nem kettő, de egy sorozat vesztes játék áll mögötted. Ám, ha fejlődni akarsz és tanulni a hibáidból, akkor ezzel az igazsággal szembenézni alapkövetelmény. Egy-két nyertes játszma bárkinek leeshet, ha szerencsés a lapjárása. Az igazi kérdés az, hogy az elmúlt 10-20, sőt, száz és ezer játéka milyen tendenciát mutat?

  1. Versenyszellem

A pókert más játékosok ellen játsszák, így értelemszerűen folyton nyerésre játszol. Ez triviálisan hangzik, ám hosszútávon – nem csak napról napra, de évről évre – nyerésre játszani olyan jellemet kíván, akiben folyton ott buzog az akarás. A versenyszellem nem csak a pókerben, számos sportágban előnyt jelent, a küzdőszellem fontosságáról Lubics Szilvia hosszútávfutótól is hallhattunk korábban.

  1. Jó pénzügyi érzék

Nem mindenki bánik jól a pénzzel, és sokan itt véreznek el, mielőtt profi játékosokká válhatnak. Ugyanis nem mindenáron kell nyerni, hanem nyereségesen kell kijönni a játékból, és a kettő alkalmasint nem ugyanaz. E téren is fontos a fegyelem, ha egyszer eltervezted hogyan, mikor és mennyit költesz, tartsd magad hozzá. Ne kísértsd a szerencsét!

Kell-e szerencse a sikerhez?

A fentiekből is kitűnik, hogy hosszútávon nézve a szerencse csak igen kis mértékben befolyásolja a profi pókerjátékosok sikerét, ám tagadhatatlan, hogy mindig jól jön egy kis szerencse. Nem szabad csak a szerencsére alapozni, de úgymond, készen kell állni rá. Amikor pedig rád mosolyog Fortuna, már lesz annyi gyakorlatod és tapasztalatod, hogy élj is a lehetőséggel és maximumot hozd ki belőle.