4 tipp, amivel a nyaralás ideje alatt is biztonságban tudhatjuk otthonunkat

Bizonyára sokan tervezgetik már, hogy idén nyáron hova utaznak majd kikapcsolódni a családdal, de többeknek már a szállás is le van foglalva, és izgatottan számolják az indulásig hátralévő napokat. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat az önfeledt nyaralásba, érdemes gondoskodni otthonunk biztonságáról is. 

  1. Ne tegyük egyértelművé, hogy elutaztunk!

Sokan esnek abba a hibába, hogy távozáskor például lehúzzák a redőnyt az összes ablakon, esetleg áramtalanítják az egész házat. Ezzel csupán annyi a gond, hogy így az ingatlanról messziről lerí, hogy üresen áll, ez pedig rögvest felkelti a betörők érdeklődését. 

Ezért próbáljuk meg leplezni, hogy épp senki sincs otthon: a redőnyöket hagyjuk felhúzott állapotban, és állítsunk be időzített világítást kint és bent is. Ha az utcáról azt lehet látni, hogy hol itt, hol ott gyullad fel, illetve alszik el a fény, akkor a betörő elbizonytalanodhat, hogy tényleg üres-e az ingatlan.

  1. Kérjünk meg valakit, hogy időnként nézzen rá az otthonunkra!

A jószomszédi viszony ilyenkor különösen kifizetődő, hiszen megkérhetjük a mellettünk élőt, hogy a nyaralásunk ideje alatt napi pár percre ugorjon át hozzánk, és nézze meg, hogy minden rendben van-e. Beszéljük meg vele, hogy a postaládát is ürítse ki, ugyanis a levelekkel teli, napok óta érintetlenül álló postaláda az egyik legárulkodóbb jele annak, hogy az ott lakók házon kívül tartózkodnak. 

Ezenfelül átszellőztetheti a házat, megöntözheti a virágokat, így a rosszban sántikáló egyének látják majd, hogy az ingatlan még sincs teljesen magára hagyva, így kisebb eséllyel mernek majd próbálkozni. 

Ha pedig a szomszéddal nem ápolunk ilyen szoros kapcsolatot, akkor bízzunk meg egy közelben élő barátot vagy rokont a feladattal. 

  1. Tegyük otthonunkat betörésbiztossá!

Ez a tipp egy kicsit “kakukktojás”, hiszen nem csak a nyaralás idejére szól, hanem tulajdonképpen egész évre. Betörés ugyanis közel sem csak akkor történhet, amikor a család apraja-nagyja vakációzni indul, hanem akár egy sima hétköznapon is. 

Bár a többség csak riasztót és kamerát használ, ezek viszont fizikailag nem gátolják meg a betörőt abban, hogy bejusson az ingatlanba. Viszont egy Nívó Biztonsági Ajtó már igen! A belül acéllemez alkotta betörésbiztos ajtó ellenáll a rongálási kísérleteknek, így valós védelmet nyújt az illetéktelen behatolókkal szemben. 

Egy dologra kell odafigyelni: a kulcsot sose rejtsük el az ajtó közelében, hanem vigyük magunkkal, vagy adjuk oda annak, aki felügyel majd a házunkra! 

  1. Legyünk óvatosak a közösségi oldalak használatával!

A nyaralás legszebb pillanatait sokan szívesen posztolják a közösségi profiljukra is, hadd lássa ország-világ (vagy legalábbis az ismerősök), hogy milyen szép helyeken járnak, és mennyire jól érzik magukat.

Ezzel viszont érdemes csínján bánni, ugyanis a betörők is aktívak ezeken az oldalakon, és ha azt látják, hogy épp kikapcsolódunk valahol, akkor máris tudják, hogy az otthonunk épp üres. Ezért a képeket csak hazaérkezés után töltsük fel.