Futsal: állítólag nagykanizsai szurkolók támadtak a Dunaújváros játékosaira

A Nagykanizsa hétfő este hazai pályán 6–6-os döntetlent játszott a Dunaújvárossal a futsal NB II Nyugati csoportjának 17. fordulójában. A meccs jegyzőkönyvéből is sejthető, hogy felfokozott hangulat uralkodott a mérkőzés legvégén, hiszen az utolsó két percben három játékost is kiállított a játékvezető. A vendégklub a hivatalos Facebook-oldalán kedden közölte, hogy a csapatbuszra igyekvő játékosait a meccs után 10-12 símaszkos nagykanizsai szurkoló támadta meg, s a drukkerek verbális, valamint fizikai bántalmazást egyaránt alkalmaztak. – számolt be az esetről a Nemzeti Sport.

Az esettel kapcsolatban a Dunaújvárosi Futsal kedden Facebook oldalán azt írta:

(A mérkőzés helyszíne a Kanizsa Aréna)

„Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a tegnapi, Nagykanizsa elleni mérkőzés után, egy 10-12 fős, nagykanizsai érzelmű, símaszkot viselő szurkoló megtámadta csapatunk játékosait miközben ők a csapatbuszba igyekeztek beszállni.
A megfélemlítésen túl verbálisan és fizikailag is bántalmazták őket. Klubunk mélységesen elítéli mind az erőszakot mind az ilyen jellegű viselkedést. Ennek sem a sportpályán, sem a civil életben nincs helye!

Az ügy kapcsán kiderült, hogy a srácaink nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is kiállnak egymásért. Viselkedésükkel példát mutattak mindannyiunknak, méltó módon kezelték a helyzetet.
Játékosaik számára minden segítséget igyekszünk megadni, hogy a traumát feldolgozzák. Együtt megyünk tovább, készülünk a következő mérkőzésre.
A rendőrségi ügy valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség vizsgálatának lezárásáig nem kívánunk további nyilatkozatot tenni. A gyűlölet nem pálya!”

A Nagykanizsai Futsal Club kedden szintén Facebook oldalán reagált:

„A KANIZSA FUTSAL Kft. ezúton kíván reagálni a tegnapi, Dunaújváros Futsal elleni NB II-es bajnoki mérkőzésen és az azt követően történtekre.

Csapatunk 2022. január 31-én (hétfő) este 20 órakor fogadta NB II-es bajnoki mérkőzésen a Dunaújvárosi Futsal csapatát. A mérkőzés a Nagykanizsán nemrég átadott, minden igényt kielégítő Kanizsa Arénában került megrendezésre. Az Arénában eddig megrendezett mérkőzések gyakorlatának megfelelően, külön biztonsági szolgálat lett megbízva a rend fenntartására. Az ellenfél játékosainak beléptetése az Arénába, a biztonsági személyzet által kontrollált bejáraton át történt meg, ezzel is biztosítva a szurkolókkal való közvetlen érintkezés elkerülését. Már ekkor fel lett hívva az ellenfél csapatának a figyelme arra, hogy a mérkőzés után ugyanitt tudják majd elhagyni az Arénát, ugyancsak a biztonsági szolgálat által felügyelt módon.

Maga a mérkőzés feszült hangulatban zajlott, aminek legfőbb előidézője a Dunaújváros egyik játékosának folyamatos provokatív viselkedése volt játékosaink, majd a 2. félidőben egyre inkább a hazai nézők irányába. Emiatt a játékvezetők többször is figyelmeztették a mérkőzés folyamán, sajnos eredménytelenül. Végül kiállításra is került a játékos. Az említett játékos kézjelzéseivel, mutogatásaival, kiabálásaival a kiállítása után is folyamatosan és egyértelműen provokálta a kilátogató több száz nézőt. Az esetről videófelvétel is készült, és a mérkőzés jegyzőkönyvébe is rögzítésre került az eset. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy roppant sok család, köztük sok nő és gyermek látogatott ki a mérkőzésre, mivel Nagykanizsán családi programmá nőtték ki magukat a mérkőzéseink, és számukra különösen megdöbbentő volt, ahogy az említett játékos viselkedett, akit még saját csapattársai sem tudtak megfékezni. Határozottan állítjuk, hogy a mérkőzés alatt a biztonsági személyzet ellátta a feladatát, illetéktelen személy nem jutott a játéktérre, intézkedés csupán annyi történt, hogy a biztonsági személyzet egyik tagja megpróbálta megnyugtatni az említett dunaújvárosi játékost, sajnos nem sok sikerrel.

Mindent összevetve, a mérkőzés bár feszült hangulatú volt, de nem volt durva, ellenben roppant izgalmasra sikeredett, és az utolsó percekben lőtt gólokkal, 6-6-os végeredménnyel zárult. Mindkét csapat játékosai kemény, de férfias küzdelmet vívtak egymással, és a mérkőzés végén, egymással lepacsizva vonultak le a pályáról, a legnagyobb békességben.

Klubunk a mérkőzés megszervezése, biztosítása és lebonyolítása során és alatta az előírások maradéktalan betartásával járt el.

Csapatunk utóbb szerzett tudomást arról, hogy a mérkőzés után a Dunaújvárosi Futsal játékosai nem a számukra kijelölt és a biztonsági szolgálat által biztosított kijáraton hagyták el az Arénát, hanem senkinek sem szólva, a rendezők tudtán kívül, egy vészkijáraton át távoztak.

A KANIZSA FUTSAL Kft.-nek a Kanizsa Arénán kívüli, a Dunaújvárosi Futsal által közzétett incidensekről nem volt tudomása, csupán a Dunaújvárosi Futsal közleményéből értesült arról, hogy sérelem érte az ellenfél játékosait.Kiemelni kívánjuk, hogy a Kanizsa Arénán kívüli, azaz közterületen történt események nem tartoznak klubunk hatás-és intézkedési körébe, az Arénán kívül nincs módunk és lehetőségünk kontrollálni a mérkőzés utáni eseményeket. Az esetleges kockázatok minimalizálása érdekében alakította ki klubunk azt a gyakorlatot, hogy a mindenkori ellenfél csapatának játékosai, vezetői a biztonsági szolgálat által biztosított bejáraton léphetnek be és hagyhatják el az Arénát, ezzel is biztosítva a biztonságukat, és hogy ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba másokkal. Sajnos a Dunaújvárosi Futsal nem élt a biztosított kijárat lehetőségével, ezért fordulhatott elő, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhettek szurkolókkal.

Csapatunk, játékosaink, szurkolóink és egész Nagykanizsa jó hírneve érdekében fontosnak tarjuk kiemelni, hogy az utóbb beszerzett információk szerint, a Dunaújvárosi Futsal közleményében leírtak távol állnak a valóságtól, hangulatkeltésre (is) alkalmas megalapozatlan állítások kerültek kijelentésre, mely mélyen sérti Klubunk céljait és érdekeit.

Klubunk mindenben segíti a rendőrségi vizsgálat eredményes lefolytatását, és bízunk benne, hogy a valósan megtörtént eseményekre fény fog derülni.

Határozottan kijelentjük, hogy a KANIZSA FUTSAL Kft. következetesen kiáll azért, hogy a futsal-mérkőzések változatlanul családi programok legyenek Nagykanizsán, sok néző előtt, kiváló hangulatban kerüljenek megrendezésre, és csapatunk játékosai mindenkor kellő tisztelettel viselkedjenek az ellenfeleikkel szemben, akiktől hasonló tiszteletet várunk el játékosaink és szurkolóink irányába.

Mindezek mellett a KANIZSA FUTSAL Kft. következetesen elítél minden sportszerűtlen, a fair play szabályaival nem összeegyeztethető magatartást, mind a játékosai, mind a szurkolói részéről, és amennyiben ezzel össze nem egyeztethető magatartást tapasztal, akkor kellő eréllyel fog ez ellen fellépni és a szükséges intézkedéseket megtenni!” – írták.