Birkózás: mozgalmas időszak

A Kanizsai Birkózó SE együttesénél mozgalmasan telt az elmúlt időszak.

A sort a veteránok nyitották, akik a belgrádi kötöttfogású világbajnokságon léptek szőnyegre. A 69 kilogrammos Fata József és a 76 kilogrammos dr. Kalmár István a „B”-kategóriában vagyis a 41—45 évesek mezőnyében küzdöttek. A korábbi világbajnoki bronzérmes Fatának ezúttal nem volt szerencséje egy norvégtól kapott ki 6—2-re, s mivel az ellenfele később veszített, a szabályok értelmében a kanizsai kiesett. Dr. Kalmár sérüléséből visszatérve nagy lendülettel kezdett, s gigászi csatában 4—0-ra legyőzött egy iráni versenyzőt. A Kanizsa BK indulója egy másik iránival is csatázott, ám tőle már kikapott, így be kellett érnie a 7. hellyel. Szatmári Zsolt edző szerint mindkettőjük a munka mellett lelkesen látogatja a tréningeket, így tehát nincs okuk a panaszra, s azt ígérték ez a jövőben is így lesz.

A lelkesedésért a fiataloknak sem kell a szomszédba menniük. A kadett világbajnoki 5. helyezett 56 kilogrammos Egyed Balázst a női birkózó szövetségi kapitány, Wöller Ákos invitálta legutóbb a felkészülésre. Mégpedig azért, hogy az üzbegisztáni Taskentben zajló világbajnokság előtt Sastin Mariannának és Barka Emesének legyen az edzőpartnere.

A kanizsaiak augusztusban, központi edzőtáborban is szerepeltek Balatongyörökön, ahol a zalaegerszegi birkózókkal készültek a szabadfogású versenyévadra, mely szeptember végén a diák korcsoportnak egy szlovákiai nemzetközi viadallal nyílik. A külföldi látogatásokból sem lesz hiány, hiszen Németországba és Norvégiába utazik Egyed Zsanett, Buder Berta és Szabó Jázmin, míg a fiúkat, Németh Mártont és Egyed Balázst oroszországi kiküldetés várja. Utóbbi rendezvény magas színvonalúnak ígérkezik, hiszen a birkózás fellegvárában számos nemzet képviselteti majd magát. Szatmári Zsolt a szövetség jóvoltából ősztől a női kadett válogatott vezetőedzőjeként is tevékenykedik.

A Kanizsai Birkózó SE a sportágfejlesztési program keretén belül 15 millió forintot nyert, melyből a Piarista Iskolában található termüket korszerűsítik. Szatmári Zsolt szerint ebből az összegből megújulhat a terem, amihez öltözők és vizesblokkok készülhetnek el, s reményeik szerint a szőnyegek számát is növelhetik. A közbeszerzés már elindult, s a jövő év augusztus 30-ára elkészülhet egy minden igényt kielégítő, modern létesítmény. Addig sem állhat meg a munka, az átépítés időszakában a Széchenyi-iskola kis tornatermébe költöznek át a birkózó edzések.

Vélemény, hozzászólás?