Ahol rendesen meghúznak a vízben: Wakeboard Gyékényesen

Nemrég nyitotta meg kapuit a Kanizsától pár percre lévő gyékényesi tónál a környék legújabb és legegyedibb wakeboard-pályáját Horváth Gábor és társa. A hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő extrém sportnak hétről-hétre több rajongója akad, ezúttal már a közvetlen közelünkben is. Gáborral, az X2.0 Cable System/Wakepark alapítójával beszélgettünk…

-Bizonyára volt korábbi tapasztalatod a sportággal kapcsolatban. Hogyan merült fel bennetek mégis, hogy megnyittok egy saját wakeboard pályát?
Mindig is szerettem az extrémsportokat, amit mi sem bizonyít jobban, mint a több éves snowboardozási és oktatói tapasztalatom, és az ebből eredő szenvedélyem a kite. Innen már csak egy lépés volt a wakeboard, ami ugyancsak nem túl olcsó sport, de még mindig egyszerűbben elérhető a Kite-hoz képest. Ennek idestova már 5 éve. Azóta már rendkívül sok tapasztalatra tettem szert én is, és a barátaim is. A környéken, legalábbis Nagykanizsa 50 km-es körzetében gyakorlatilag nincs más ilyen lehetőség. a legközelebb Vonyarcvashegyen van épített pálya, de az sokaknak kiesik a megye délkeleti részéről. Ebből és a sport iránti szeretetünkből fakadóan gondoltuk Novák Tamás barátommal, hogy a környéken is kellene nyitni egy pályát. Eredeti szakmámból adódó építési kedvnek és a bíztatásoknak köszönhetően nem kevés munkával, de sikerült kiépítenünk ezt az országosan, sőt európában is egyedi rendszert itt a gyékényesi tónál. Mindent összevetve ez a törekvésünk több millió forintos invesztálást igényelt, ám egy rendkívül energiahatékony, környezetkímélő beruházás született meg általa, ami teljesítményében is figyelemreméltó: 30-40 km/órás sebességgel képes húzni a boardosokat.

-Hogyhogy nem a Csónakázó-tónál hoztátok létre a parkot? Felmerült a Csó-Tó is opcióként?
Természetesen a korábbiakban volt már próbálkozás a Csónakázó-tónál is. Pár éve még teszt jelleggel létesítettünk ott egy ennél valamivel egyszerűbb rendszert, mint ez a mostani. A támogatási háttér eleinte kifogástalan volt, olyannyira, hogy a szabadidőpark kialakítását megcélzó fejlesztési projekt már számolt is volna a lehetőséggel. Aztán egyrészt ezek a törekvések végül nem vezettek sikerre, másrészt utólag belegondolva a tó vizének minősége sem tenné maradéktalanul alkalmassá a zökkenőmentes üzemeltetést. Ez egykori kajakosként, elkötelezett lokálpatriótaként nekem különösen nagy szívfájdalmam. A gyékényesi vezetőség eközben nagyon nyitott lett a kérdésben, és örömmel fogadták a fejlesztési irányt. Ennek köszönhetően jó együttműködés alakult ki a helyi vezetéssel is, és ez mellett a tó kialakítása, víz tisztasága és infrastruktúrája is kedvezőbb. Hosszabb távon, amennyiben lehetőség nyílna rá, továbbra is nyitottak lennénk a Csó-tónál fejleszteni, persze megfelelő feltételek mellett.

-Mire számíthatnak az idelátogató vendégeitek?
A legfontosabb, hogy a pálya minden lehetséges engedéllyel, minősítéssel rendelkezik. Azon túl egy országosan is egyedinek mondható pályával találkozhatnak, ami kiválóan alkalmas kezdőknek és profiknak egyaránt. Az érdeklődés folyamatosan növekszik a sportág és a pálya iránt is, de sajnos még nem terjedt el szélesebb körben. Éppen ezért bejelentkezés útján szeretünk vendégeket fogadni, úgy tudjuk mi is jobban beosztani a figyelmünket, és ezzel nő a sportolni vágyók komfortja is. A célunk az, hogy egyrészt minél több emberrel megismertessük ezt a sportágat, másrészt pedig egy jó sport-közösséget szervezzünk. Nem véletlenül említettem az előbb „törekvést” vállalkozás helyett. A létesítmény ugyanis helyi sportegyesületünk révén üzemel, igyekszünk minden bevételünket a fejlesztésre fókuszálni, visszaforgatni. Szeretnénk egy erős sportcsapatot összeállítani, akikkel akár versenyekre is eljárhatunk, de a fő csapásirány jelenleg az oktatás, és a wakeboard megszerettetése a környékbeliekkel.
A pálya gyakorlatilag felső korhatár nélkül igénybe vehető, azonban 12 éves kor alatt nem javasoljuk. Ugyanakkor a kisebbek számára is tartogatunk szórakozást: amíg a nagyobbak, szülők boardoznak, addig a kisebbeket vizi-fánkon tudjuk húzni.

-Mire számítatok ebben a szezonban és a jövő évre vonatkozólag?
Mivel alapvetően szezonsport, és idén viszonylag későn sikerült elindítani a pályát, ahogy már említettem: a lehetőség megismertetése a fontos. Ennek ellenére napról napra több látogatónk van. Nagyjából májustól szeptember végéig vagyunk nyitva, lényegében egész nap. Az árainkat is igyekeztük úgy kialakítani, hogy az is kijöhessen egyet boardozni, aki munka után ér csak rá. Ezek az árak a hazai piacon több, mint versenyképesek… A jövőre vonatkozóan próbálunk mindig újabb dolgokat kitalálni, hogy szélesebb kört tudjunk kielégíteni. A működés szempontjából pedig igyekszünk olyan partnerségeket kialakítani, amivel más egyesületek, sport rendezvényeket is segíteni tudunk, erősítve egymást. Ilyen például a hétvégi Jet-Ski bajnokság is, amikor a wakeboard pálya ugyan nem lesz elérhető a verseny miatt, de attól még igyekszünk kihasználni az adódó alkalmat a reklámra. Jövőre természetesen megvannak a vízióink, de a cél egy jó törzsközönség kialakítása. Ehhez már idén éjszakai programokkal és egyre bővülő szolgáltatásokkal szeretnénk kikövezni az utat.