A világ legnagyobb stadionjai – messze Európától

Bár az európai legnagyobb futballstadionok is rendkívül impozánsak a belépő rajongóknak, a világ legnagyobb sportlétesítményeinek szintjét sok esetben meg sem közelítik. A mai globális világban pedig nem csak sportfogadást tudunk tenni ezekre a messzi stadionokban zajló meccsekre – bár természetesen azt is lehet. akár egy remek üdvözlő bónusz ajánlat segítségével is. De akár el is utazhatunk ezekre a helyekre; cikkünkben legalábbis virtuálisan erre fog most sor kerülni.

1. Rungrado Május Elseje Stadion

Talán sokakat meg fog lepni a hír, azonban tényleg így van: a világ legnagyobb befogadóképességű stadionja Észak-Korea államában található. A Rungrado Május Elseje Stadion, amelyet 1989-ben találóan május elsején nyitottak meg a nagyközönség előtt, csaknem 114 ezer embert képes egy-egy eseményre befogadni. A stadion 8 szintet nyit meg a szurkoló tömegek előtt. A legfontosabb esemény, ami a stadionban kerül megtartásra, az Arirang Tömegjátékok elnevezésű fesztivál szokott lenni. Ez különböző gimnasztika és tánc előadásokat takar, különleges attrakciója pedig a szurkolók által feltartott táblákból kirakott óriásképek.

2. Motera Stadion

A világ második legnagyobb stadionja, a Motera Stadion (hivatalos nevén a Sardar Patel Stadion), amely India Ahmedabad városában található. Az ország sportrajongásának megfelelően természetesen egy krikett stadionról van szó, amely akár 110 ezer rajongót is képes ellátni egy mérkőzés alatt. Az eredeti stadiont 1983-ban építették fel, azonban 2006-ban jelentős felújításon esett át, majd 2015-ös bezárását követően 2020-ra egy teljes átépítést kapott. S bár legjelentősebb meccsei a krikettversenyek szoktak lenni, azért a stadionban még egy teljes olimpiai méretű medence is befért.

3. Michigan Stadium

Befogadóképesség szerint a világ harmadik legnagyobb stadionja az Amerikai Egyesült Államokban található. A Michigan Stadium, amelyet az amerikai fanok csak „a nagy ház”-ként szoktak emlegetni a Michigan-i Egyetem Wolverines amerikai futballcsapatának ad otthont. A hivatalosan 107 ezer ember befogadására alkalmas pálya (bár fordult már elő olyan, hogy ezt jóval túllépték) az egyetemi futballmeccsek mellett nemzetközi labdarúgómeccseket és az NHL híres szabadtéri mérkőzéseinek is biztosított már helyszínt korábban. Érdekesség, hogy eredetileg csak 72 ezer fan befogadására volt alkalmas a stadion, azonban az évek többszörös átépítései ezt a kapacitást jelentősen meg tudták növelni.

4. Melbourne Cricket Ground

Vallomással tartozunk: a melbourne-i krikett stadion nem a negyedik legnagyobb kapacitású pálya a világon, hanem mindössze a tizenegyedik. Azonban jelenleg a legnagyobb stadionok listáját a negyediktől egészen a kilencedik helyig csak amerikai futballstadionok lepik el, melyeknek több mint 100 ezres befogadóképességét a többi földrész képtelen utolérni. Ausztrália legnagyobb stadionja Melbourne-ben éppen 100 ezer rajongót tud befogadni mérkőzéseire, azonban még ezzel is a déli félteke legnagyobb stadionjának vallhatja magát.

5. Camp Nou

És ha rögtön a 11. helyezettre ugrottunk az előbb, akkor már a tizenkettest is megemlíthetjük: Európa legnagyobb stadionja, a Camp Nou éppen, hogy nem éri el a 100 ezres befogadóképességet. Kapacitása hivatalosan 99 354 főt tud beengedni egy-egy mérkőzésre. Az FC Barcelonának otthont adó stadiont valószínűleg a legtöbb sportrajongónak nem kell bemutatnunk. Az ikonikus labdarugólétesítmény a híres spanyol mérkőzések mellett jó pár európai kupa és bajnokság döntőjének adott már otthont az évek során.

Természetesen a befogadóképesség nem az egyetlen, ami igazán „naggyá” tesz egy stadiont. A legszebb vagy éppen történelmileg legjelentősebb stadionok sokszor nem azok, amelyek a legtöbb embert tudják befogadni – bár egy 100 ezres tömeg szinte mindenhol impozáns látványt tud nyújtani.