Nem sokon múlott a nagyobb baj Nagykanizsán

Egy banki alkalmazott tett bejelentést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra november 17-én (szerdán), 13 óra 28 perckor, hogy egy idős hölgy a bankban nagyobb összegű pénzt szeretne elutalni, aki vélhetően csalás áldozata lett.

Az idős hölgy a rendőröknek elmondta, hogy aznap délelőtt telefonhívást kapott, egy férfi magát védőügyvédnek kiadva arról értesítette, hogy fia közlekedési balesetet okozott amiben többen is megsérültek és börtönbe kerül, hacsak nem fizetik ki számára az óvadékot, továbbá arra kérte, hogy környezetében senkinek se szóljon, senkit se hívjon. A gyanútlan áldozat a megtakarított pénzét el is utalta, majd egy ismerősétől is kért kölcsönt, amit szintén el is utalt volna a csalóknak, azonban az ügyintézés során a banki alkalmazottaknak gyanússá váltak a körülmények, aminek köszönhetően az összeg nem került a csalók kezére.

(A fotó illusztráció)

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet az áldozattá válás elkerülésének érdekében.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nem tud válaszolni!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Mit tehet a család?

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal!
  • Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal!
  • Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést, amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül, ki van a vonal túlsó végén.
  • Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne utaljanak vagy adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget! – hívta fel a figyelmet a megyei rendőrség.