Előre szóltak, mégis sok ittas vezetőt füleltek le a zalai zsaruk húsvétkor

A húsvéti ünnepek idején az ittas vagy bódult állapotban előidézett közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében folytattak fokozott ellenőrzést a rendőrök.

A zalai rendőrök a hosszú hétvégén megyeszerte végeztek baleset-megelőzési ellenőrzéseket a megnövekedett közúti forgalomra tekintettel. Ezzel párhuzamosan zajlik 2022. április 14-20. között az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) által meghirdetett „Alcohol and Drugs” elnevezésű fokozott ellenőrzés is.

Az egyenruhások a közúti ellenőrzések során nagy hangsúlyt fektettek az ittas vagy bódult állapotban közlekedő, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére. Emellett a rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak. A cél a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása.

Az ünnepi hétvége során a rendőrség munkatársai 9 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még balesetet okozhattak volna, közülük 5 személlyel szemben büntetőeljárás indult járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt, további 3 sofőr részére közigazgatási bírságot szabtak ki a mért értéknek megfelelően.

Ne feledjék! Az alkoholfogyasztás már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszesital fogyasztásának hatására csökken az észlelőképesség, tompulnak a reflexek, így jelentősen megnő a reakcióidő. A nagyobb mértékű alkoholfogyasztás következményei pedig egyenesen beláthatatlanok. Az ittas személy nem ura többé járművének.

A rendőrök felhívják a járművezetők figyelmét, hogy soha ne üljenek ittasan a volán mögé, valamint olyan járműbe sem, melyet ittas személy vezet! Ne engedjék meg családtagjaiknak, rokonaiknak, ismerőseiknek sem, hogy ittasan gépjárművet vezessenek!

 „… hogy mindenki hazaérjen!” – hívta fel a figyelmet kedden a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. (Forrás és fotó: ZMRFK)