Autófeltörésekre figyelmeztetnek a zalakarosi strandnál a zalai zsaruk

A zalai rendőrök a gépkocsifeltörések megelőzése céljából egy mobil, személyautót ábrázoló makettet helyeztek ki Zalakaroson.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési célból, egy kétdimenziós személyautó-makettet helyezett ki Zalakaroson, a strandfürdő bejáratánál. A gépkocsifeltörést ábrázoló sziluett segítségével a vagyonvédelemre hívják fel a figyelmet a szakemberek.
Hasonló szállítható eszközzel már lehetett találkozni Zala megyében, a tavalyi évben a keszthelyi parton hívta fel először az autóval érkező látogatók figyelmét a lehetséges veszélyekre. A két makettet a megye több településén is kiállítják a jövőben, a nagyobb tömeget vonzó rendezvények helyszínein.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy

– ne hagyjon a gépjármű utasterében táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t (a tartókonzolt sem), egyéb értékes műszaki cikket, személyes iratokat, pénzt, bankkártyát, gépjármű okmányait, de még a kesztyűtartóban sem! Üres táskát, ruhaneműt se hagyjon a gépjárműben, hiszen az elkövetők a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot vagy feltörni a zárat!

– Mindig zárja be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha pár percre szállna ki! Kiszállás után ellenőrizze a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó élességét!

– Használjon mechanikai védelmet (kormány-, pedál-, váltózár) is a riasztóberendezés mellett!
– Ha a gépkocsiba médialejátszót vásárol, lehetőleg olyan készüléket vegyen, amelynek levehető előlapja van, vagy fiókszerűen kihúzható!
– Ha módjában áll, vegye igénybe az őrzött parkolókat és az értékmegőrzőket!

Az elkövetőknek csak pillanatok kellenek ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, majd villámgyorsan távozzanak a megszerzett értékekkel! Fogadja meg tanácsainkat!
Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, tegyen bejelentést a rendőrségre, telefonáljon a 107-es, vagy 112-es központi segélyhívó számra.
(Forrás és fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)